Květen 2018

Třešňová bublanina

29. května 2018 v 10:37 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
2 vajíčka
0,5 hrnku oleje
1 hrnek vypeckovaných třešní

Všechny suroviny na těsto smícháme a prošleháme šlehačem. Formu vyložíme pečícím papírem a vlijeme do ní těsto. Vyskládáme jednotlivé třešně a můžeme dát péct do rozpálené trouby na 180°C. Pečeme asi 40 minut, záleží na velikosti formy, jestli máme těsto vysoké nebo nižší. Zkoušíme špejlí a jakmile je povrch zlatavý a na špejli se těsto nelepí, můžeme vyndat.

Důlkový koláč s pudinkem

28. května 2018 v 10:00 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

3 vajíčka
sůl
110g cukru
60ml oleje
60ml vlažné vody
150g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku

0,5l mléka
sáček vanilkového pudinku
3PL cukru

250ml husté zakysané smetany
skořicový cukr na posypání

Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Vedle v míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu. Do žloutkové směsi přidáme mouku a prášek do pečiva, promícháme a nakonec zapracujeme bílkový sníh.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vlijeme do ní těsto. Pečeme na 180°C asi půl hodiny.
Mezitím si uvaříme puding podle návodu.
Do ještě teplého korpusu uděláme důlky obráceným koncem vařečky a polijeme pudinkem, tak aby zatekl do všech ďolíků. Necháme vychladnout.
Nakonec potřeme zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem a znovu dáme chladit.

Houbový quiche

28. května 2018 v 9:32 | peeli |  HOUBY

těsto:
280g hladké mouky
140g másla
sůl
8 PL vody

náplň:
4 jarní cibulky
25g másla
250g žampionů
2 vajíčka
250ml smetany ke šlehání
150g ementálu
sůl
pepř


Z mouky, kostiček másla a soli uděláme drobenku, přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. Uděláme kouli, zabalíme ji do folie a necháme 30 minut chladit. Z těsta vyválíme kolo o trochu větší než koláčová forma a na válečku ho do ní přeneseme. Přitiskneme k okrajům a dno propícháme vidličkou. Na těsto rozprostřeme pečící papír a vysypeme fazole. Pečeme v rozpálené troubě na 200°C 20 minut, pak odstraníme fazole a pečeme dalších 10 minut.

V rendlíku na másla opečeme na kolečka nakrájené jarní cibulky, přidáme na měsíčky nakrájemé žampiony a restujeme doměkka. Vejce rozšleháme se smetanou a přidáme k žampionové směsi, osolíme a opepříme. Sýr nastrouháme, polovinu přídáme ke směsi a tu pak vlijeme na těsto. Druhou polovinu sýra nasypeme na vrch a pečeme ještě 20-25 minut na 200°C.

Inspirováno časopisem Apetit

Rizoto s klobásou a hráškem

28. května 2018 v 9:15 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

300g rýže
100g slaniny na plátky
1 červená cibule
2 stroužky česneku
300g paprikové klobásky (choriza)
1l vývaru
mražený hrášek
olej

Na troše oleje zpěníme cibulku a přidáme na kousky nakrájenou slaninu, česnek a klobásu. Chvíli restujeme a přisypeme rýži. Promícháme a začneme přilévat vývar. Vždy přilijeme trochu vývaru, zakryjeme pokličkou a dusíme dokud rýže nezměkne. Nakonec vsypeme hrášek, ještě jednou promícháme a můžeme podávat.

Bramborové taštičky s mletým masem

28. května 2018 v 9:01 | peeli |  PŘEDKRMY, CHUŤOVKY

4 porce

2 velké brambory
polohrubá mouka
vejce
sůl

300g mleté maso
1 červená cibule (menší)
1 stroužek česneku
1/2 ČL sušeného zázvoru
1/2 ČL sušené bazalky
1/2 ČL mleté papriky
1 PL sojové omáčky
sůl
pepř
olej

vajíčko na potření
máslo na potření

Brambory uvaříme a necháme vychladnout. Nastrouháme na jemno, přidáme mouku, vajíčko, sůl a vypracujeme těsto.
V pánvi rozpálíme olej, nasypeme najemno nasekanou cibulku, po chvíli přidáme mleté maso a prolisovaný česnek. Okořeníme a restujeme dokud není maso hotové.
Z těsta vykrajujeme kolečka, na každé dáme trochu masové směsi, překlopíme, upevníme okraje a vyskládáme na plech s pečícím papírem. POtřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C dozlatova, po vyndání pomažeme rozpuštěným máslem.
Můžeme podávat teplé i studené.


https://www.facebook.com/497peelirecepty