Říjen 2017

Cuketové rizoto

25. října 2017 v 13:13 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

1 velká cuketa
250g rýže arborio
500 ml zeleninového vývaru
1 červená cibule
1 stroužek česneku
100 g slaniny
100g čedaru
2 PL másla
olej
sůl
pepř

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme nakrájený česnek a slaninu na kostičky. Restujeme pár minut, dokud slanina nezačne zlátnout a zasypeme rýži. Necháme asi 3 minuty a pak zalijeme částí vývaru, necháme vyvařit a zase přilijeme vývar. Když je rýže skoro měkká, vsypeme nahrubo nastrouhanou cuketu. Promícháme a máme na plotně tak dlouho, dokud se nám nevyvaří všechen vývar a rizoto hezky nezhoustne. Rýži průběžně ochutnáváme, jestli je uvařená. Nakonec vmícháme máslo a nastrouhaný čedar a můžeme podávat.

Dýňová polévka

25. října 2017 v 12:43 | peeli |  POLÉVKY

1/2 máslové dýně
1 ČL červené kari pasty
1 červená cibule
1 ČL nastouhaného zázvorového kořene
1 PL oleje
200ml kokosového mléka
200ml vývaru
sůl
pepř
citronová šťáva

Cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme v hrnci na troše oleje. Přidáme kari pastu a nastrouhaný zázvor, necháme rozvonět a můžeme nasypat na kostky nakrájenou dýni. Zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a necháme vařit, dokud dýně nezměkne - asi 20 minut. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka, vmícháme kokosové mléko a necháme ještě chvíli provařit. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.

Můžeme podávat s kapkou dýňového oleje a slunečnocovými semínky.

Těstoviny s lososem a batáty

25. října 2017 v 12:38 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

4 porce

200g lososa
400g batátů
1 avokádo
8 cherry rajčátek
kelímek zakysané smetany
sůl
pepř
olivový olej
větvička rozmarýnu
citronová šťáva
těstoviny

Nejprve si připravíme batáty - oloupeme je a nakrájíme na malé kostky. Ty rozprostřeme na plech, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pečeme spolu s větvičkou rozmarýnu asi půl hodiny na 150°C. Do trouby můžeme přidat rovnou i lososa, ze kterého odstraníme kůži, posolíme a popepříme z obou stran, zakapeme citronovou šťávou a zabalíme do alobalu. Lososovi bude stačit v troubě jen 20 minut. Mezitím si uvaříme těstoviny.
Avokádo zbavíme pecky, dužinu vydlabeme do mísy, vidličkou rozmělníme na pastu a smícháme se zakysanou smetanou. Směs ještě ochutíme solí, pepřem a citronovou štávou.
Hotové batátové kostičky nasypeme do misky, přidáme cherry rajčátka nakrájené na měsíčky a promícháme s avokádovou směsí. Lososa rozdělíme vidličkou na malé kousky a také smícháme. Nakonec přisypeme slité těstoviny, vše důkladně promícháme a můžeme podávat.

Špagety s dýňovou omáčkou

25. října 2017 v 10:42 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

4 porce

2 PL másla
6 plátků slaniny
1 červená cibule
1 stroužek česneku
1/2 máslové dýně
300 ml kuřecího vývaru
200 ml smetany na vaření
těstoviny
sůl
pepř
sušená bazalka

Cibuli i česnek nakrájíme najemno, dýni můžeme na větší kostičky. Na másle si opečeme cibuli s česnekem do měkka, přídáme dýni, lehce osmahneme a zalijeme vývarem. Necháme vařit dokud nám dýně nezměkne. Mezitím osmahneme vedle na pánvi na proužky pokrájenou slaninu dokřupava a uvaříme těstoviny. Uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, přidáme smetanu, bazalku, dosolíme, dopepříme a necháme chvíli provařit. Nakonec smícháme hotovou omáčku s těstovinami a slaninou a můžeme podávat.

Pečené batové kostičky

25. října 2017 v 9:47 | peeli |  PŘEDKRMY, CHUŤOVKY

batáty
olivový olej
sůl
pepř
větvička rozmarýnu

Batáty oloupeme a pokrájíme na stejně velké kostičky. Rozprostřeme na plech, zakápneme olivovým olejem, posolíme a popepříme. Nakonec přidáme větvičku rozmarýnu a pečeme na 150°C asi 20 minut, dokud nám hezky nezměknou.

Můžeme použít jako přílohu, nebo jako chuťovku podávanou s dipem ze zakysané smetany.


https://www.facebook.com/497peelirecepty