Srpen 2017

Rajčatový kečup

28. srpna 2017 v 8:38 | peeli |  POMAZÁNKY, MARMELÁDY

zralá rajčata
třtinový cukr
sůl
pepř

Rajčata nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a necháme rozvařit. Slijeme a přes hustý cedník propasírujeme pomocí lžíce nebo vařečky, aby jsme se zbavili slupek a jadérek. Propasírovaná rajčata dáme znovu na plotnu, přidáme podle chuti cukr, sůl a pepř. Můžeme přidat i trochu chilli, česneku, nebo jiného koření podle chuti. Necháme povařit zhruba 45 minut, aby se nám štáva zredukovala a zhoustla a plníme do vyvařených sklenic. Ty pak postavíme dnem vzhůru, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Vzniklý kečup můžeme používat klasicky jako přílohu, nebo jako základ omáček či polévek.

Bazalkové pesto

28. srpna 2017 v 8:27 | peeli |  POMAZÁNKY, MARMELÁDY

2 hrsti opraných bazalkových lístků
1/2 hrnku olivového oleje
4 PL strouhaného parmezánu
2 PL slunečnicových semínek
tročka citronové šťávy
sůl
pepř

Bazalkové lístky dáme do misky, přidáme zhruba polovinu oleje a promixujeme tyčovým mixérem. Přidáme parmezán a semínka, znova promixujeme a pomalu doléváme olej, až dostane pesto krémovou konzistenci. Nakonec dochutíme citronovou štávou, solí a pepřem, přendáme do sklenice a zvrchu ještě zalijeme trochou oleje, aby se nám hezky zakonzervovalo.

Nasi Goreng

22. srpna 2017 v 13:25 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

4 porce

800 g rýže (uvařené)
400 g kuřecích prsou (místo kuřecího masa můžeme použít krevety, nebo tofu)
2 vajíčka
3 stroužky česneku
1 PL nastrouhaného zázvoru
1 červená cibule
3 jarní cibulky
1 PL harrisy nebo směsi Sambal Olek
2 PL rybí omáčky
sojová omáčka podle chutí
limetová šťava
olej
sůl
koriandr k podávání

Ve wok pánvi rozpálíme trochu oleje a osmažíme na něm kuřecí maso nakrájené na kousky, nakonec trochu posolíme a odložíme do misky. Na tu samou pánev vlijeme rozšlehaná vajíčka a necháme osmažit, vařečkou je rozmělníme na co nejmenší kousky. Opět odložíme do misky vedle a na pánev dáme ještě trochu oleje, na něj pak najemno nasekanou červenou cibulku, bílé části jarní cibulky a necháme zesklovatět. Pak přidáme nastrouhaný zázvor a česnek, chilli pastu a necháme rozvonět. Přisypeme uvařenou rýži, kousky masa i vajíčka, přidáme rybí omáčku a nasekané zelené části jarní cibulky. Vše důkladně promícháme a ochucujeme limetkovou šťávou a sojovou omáčkou. Pokud je potřeba přidáme ještě trochu chilli pasty. Podáváme posypané koriandrem.

Cuketové karbanátky s mozzarellou

21. srpna 2017 v 20:28 | peeli |  MASO MLETÉ

4 porce

1 střední cuketa (asi 500g)
150g mletého masa
1 vajíčko
1/2 hrnku strouhanky (pokud bude směs řídká, budeme potřebovat trochu víc)
1/2 ČL sušeného zázvoru
1/2 ČL sušeného česneku
sůl
pepř
1 mozzarella
oregáno

Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo, vymačkáme přebytečnou vodu a dáme do mísy. K ní přidáme mleté maso, vajíčko, koření a zasypeme strouhankou. Vypracujeme, aby se nám vše hezky spojilo. Plech si vyložíme pečícím papírem a ze směsi tvoříme malé placičky, do kterých uděláme vždy ve středu důlek. Do důlku pak vložíme kousek mozzarelly a posypeme oregánem. Pečeme na 180°C asi půl hodinky - sýr by nám měl zezlátnout.

Smažená rýže se žampiony a krevetami

21. srpna 2017 v 20:20 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

4 porce

300g malých krevet
300g žampionů
800g rýže (uvařené)
4 jarní cibulky
1 PL nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 PL sojové omáčky
šťáva z jedné limetky
chilli
olej
koriandr

Ve wok pánvi rozpálíme olej a osmažíme na něm bílé části jarní cibulky a plátky žampionů. Do pánve přidáme nastrouhaný zázvor a chilli, necháme chvilku rozvonět a vsypeme krevety. Chvíli restujeme a můžeme přidat rýži. Prohřejeme, vlijeme sojovou omáčku, limetovou šťávu a nakonec vmícháme zelené části jarní cibulky. Vše důkladně zamícháme a můžeme podávat posypané koriandrem.

Grilovaná polenta s houbovým ragú

15. srpna 2017 v 11:18 | peeli |  HOUBY

4porce

250g instantní polenty

marináda:
1/2 hrnku oleje
2 PL sojové omáčky
sušený zázvor
sušená bazalka
paprika
pepř
sůl

ragú:
500g žampionů
1 červená cibule
1/2 malé cukety
1 kelímek smetany na vaření
1/2 hrnku silného vývaru
pár lístků šalvěje nasekaných nadrobno
sůl
pepř
máslo
olej

Polentu připravíme podle návodu, vlijeme do formy na biskupský chlebíček a necháme vystydnout a ztuhnout. Pak nakrájíme na plátky a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Všechny suroviny na marinádu promícháme a mašlovačkou ji naneseme na plátky polenty. Grilujeme v troubě cca 20 minut z jedné strany, obrátíme a grilujeme ještě 10 minut i z druhé strany.

Mezitím připravíme ragú. Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na troše másla s olejem, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a chvíli dusíme. Nakonec přisypeme nakrájené žampiony, chvíli restujeme, zalijeme vývarem a smetanou a necháme provařit dokud nám ragú nezhoustne. Nakonec vmícháme nasekanou šalvěj a dochutíme solí a pepřem. Pokud by nám nechtělo zhoustnout můžeme zahustit trochou mouky rozmíchanou ve vodě.


https://www.facebook.com/497peelirecepty