Duben 2017

Zeleninový špíz s dipem

19. dubna 2017 v 13:34 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

4 porce / 8 špízů

1 menší cuketa
16 cherry rajčátek
4 velké žampiony
1 velká cibule
200g slaniny (nemusí být)

Marinádu můžeme zvolit podle chuti, já používám:
1/2 šálku oleje
2 PL sojové omáčky
1 ČL mletého zázvoru
1/2 ČL mletého koriandru
1/2 ČL sušeného česneku
1/2 ČL bílého pepře
1/2 ČL pálivé papriky

Dip:
1 kelímek zakysané smetany
2 ČL bazalkového pesta
2-3 sušená rajčata nasekaná nadrobno
1 stroužek česneku (prolisovaný)
2 PL pažitky (nasekané nadrobno)
sůl
pepř

Zeleninu nakrájíme na kousky, střídavě napícháme na špejli spolu s plátky slaniny a vložíme do pekáčku. Suroviny na marinádu smícháme a potřeme s ní připravené špízy. Lehce podlijeme vodou a vložíme do rozpálené trouby na 180°C. Pečeme cca půl hodinky - raději v průběhu kontrolujeme a v případě potřeby ještě podlijeme.

Suroviny na dip smícháme dohromady, připravíme do misky a podáváme spolu se špízem.

Čokoládový dort s malinovým krémem

18. dubna 2017 v 14:14 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

Korpus
250 g hladké mouky
375 g másla, změklého
260 g třtinového cukru
3 vajíčka
2 ČL kypřicího prášku
80 g kakaa
200 ml mléka
V míse vyšleháme změklé máslo a cukr do pěny. Postupně přídáváme vejce, mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem a nakonec mléko. Všechno společně prošleháme. Rozpálíme si troubu na 160°C, kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem a těsto do ní pomalu přendáme a urovnáme.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba hodinu a čtvrt (zkoušíme špejlí - po vytažení musí zůstat suchá).
Po vyndání necháme korpus 10 minut odpočinout ještě ve formě, pak vyndáme a necháme ho na mřížce vychladnout. Ideální je dělat korpus den předem, aby měl dostatek času zchladnout.

Krém
200 g mražených malin
8 PL krupicového cukru
200 ml smetany ke šlehání 40%
250g mascarpone
Pár malin si dáme rozmrznout stranou a nakonec s nimi dort ozdobíme. Ty zbylé nasypeme do kastrůlku, přidáme 4 lžíce cukru a necháme provařit. Pak propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili peciček a vzniklé pyré dame dobře vychladit. Po schladnutí ho smícháme s mascarpone, zbylým cukrem a šlehačkou a vyšleháme do tuha.

Poleva
180g hořké čokolády
125ml smetany ke šlehání
Z kousku čokolády si nastrouháme male hoblinky na ozdobu (buď na struhadle, nebo škrabkou na brambory) a zbylou část nalámeme do kastrůlku, zalijeme smetanou a necháme na mírném ohni rozpustit. Po rozpuštění odstavíme a necháme 10 minut odpočinout.

Vychladlý korpus podélně rozřízneme, vyplníme krémem, zalijeme čokoládovou polevou a navrch dozdobíme malinami a čokoládovými hoblinkami.

Bramborové noky s marinovaným vepřovým

18. dubna 2017 v 11:09 | peeli |  MASO VEPŘOVÉ

2 porce:

250g vepřové pečeně
500g bramborových noků
4 sušená rajčata
2 PL bazalkového pesta
hobliny parmezánu na ozdobu
bazalka na ozdobu

Marináda:
1/2 šálku řepkového oleje
1 PL sojové omáčky
1 ČL sušeného zázvoru
1/2 ČL sušeného česneku
1/2 ČL sušeného koriandru
1/2 ČL pálivé papriky
šťáva z půlky limetky

Všechny suroviny na marinádu smícháme dohromady a vložíme do nich na nudličky nakrájené maso. Důkladně promícháme a necháme alespoň hodinku marinovat v lednici.

Na rozpálenou pánev vlijeme maso i s marinádou a restujeme dokud nebude měkké. Vedle v hrnci si mezitím uvaříme noky. Hotové noky dáme do mísy, smícháme s pestem, pokrájenými sušenými rajčaty, masem a můžeme přendat na talíře. Ozdobíme parmezánem a bazalkou a můžeme podávat.

Rajčatová polévka

13. dubna 2017 v 8:27 | peeli |  POLÉVKY

1 střední cibule
3 stroužky česneku
2 PL oleje
1 plechovka loupaných rajčat (400g)
500ml zeleninového vývaru
sůl
pepř

Cibuli i česnek nakrájíme nadrobno a zpěníme na troše oleje, přidáme rajčata, zalijeme vývarem a necháme provářet asi 25 minut. Poté sejmeme z plotny a rozmixujeme do hladka, dochutíme solí a papřem a můžeme podávat.

Medvědí šneci

12. dubna 2017 v 9:45 | peeli |  PŘEDKRMY, CHUŤOVKY

1 plát listového těsta (pro rychlejší přípravu kupuji už připravené, vyválené)
3 PL pesta z medvědího česneku
6 plátků šunky
4 plátky sýra
vajíčko na potření
sůl na posypání (můžeme použít i kmín, sezam....)

Těsto pomažeme pestem, rovnoměrně na něj rozprostřeme šunku a sýr a zarolujeme. Pak nakrájíme na plátky a jednotlivé "šneky" opatrně rozložíme na plech. Pomažeme vajíčkem, posolíme a pečeme v rozpálené troubě na 180°C asi půl hodiny (kontrolujeme ze spodu, aby se nám nepřichytly).

Srolované jednohubky

12. dubna 2017 v 9:40 | peeli |  PŘEDKRMY, CHUŤOVKY

na 3 palačinky:

1/2 hrnku špaldové mouky
1 vajíčko
voda
sůl
pepř
mletá paprika
sušená bazalka

Všechny suroviny smícháme do hladkého tekutého těsta a na pánvi pak opečeme jako palačinky (vyjde nám na 3 kousky)

Náplň mažame dle fantazie, já použila následující kombinace:

1. žervé, šunka, plátkový sýr, rukola
2. žervé, dijonská hořčice, na tenké plátky nakrájený karbanátek, rukola
3. žervé, šunka, na plátky nakrájený hermelín, pažitka.

Palačiny pak zarolujeme, nakrájíme na malé roládky a každou zpevníme párátkem.

Hlívový guláš

12. dubna 2017 v 9:34 | peeli |  HOUBY

1 velká cibule
3PL oleje
400g hlívy ústřičné
3/4 l zeleninového vývaru
2 ČL sladké papriky
1ČL pálivé papriky
špetka mletého kmínu
2 PL rajčatového protlaku
2 prolisované stroužky česneku
majoránka
sůl
pepř
2 krajíce chleba (bez kůrek a nadrobeného)

Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme protlak, mletou papriku a zarestujeme. Přidáme pokrájené houby, chvíli opečeme a zalijeme vývarem. Přichutíme kmínem a česnekem, přiklopíme pokličkou a necháme dusit asi 20 minut. Nakonec do omáčky nadrobíme chléb a posypeme majoránkou, necháme provařit dokud se nám chléb hezky nevstřebá a omáčka nezhoustne. Kdyby bylo potřeba můžeme zahustit i trochou mouky rozmíchané ve vodě. Podle chuti dosolíme a dopepříme a můžeme podávat.


https://www.facebook.com/497peelirecepty