Leden 2017

Kuřecí sekaná s rajčaty

31. ledna 2017 v 10:52 | peeli |  MASO KUŘECÍ A KRŮTÍ

400g mletého kuřecího masa
1 cibule
1 vajíčko
hrst nasekané hladkolisté petrželky
100g tvrdého sýra
1 velké rajče
2 PL rajčatového protlaku
sůl
pepř
koření podle chuti
máslo a celozrnná mouka na vymazání a vysypání formy

Cibuli pokrájíme na drobno a podusíme na troše vody do měkka. V misce smícháme cibuli, maso, vajíčko, 2/3 nastrouhaného sýra a petželku. Přidáme sůl, pepř a libovolné koření (sušený česnek, koriandr, zázvor). Formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou (já použila formu na biskupský chlebíček). Masovou směs do ní rozprostřeme, potřeme protlakem a vyskládáme na ní plátky rajčat. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230°C asi 20 minut, pak posypeme zbytkem sýra a dáme ještě na 10 minut zapéct.

Těstoviny s avokádem

26. ledna 2017 v 8:41 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

2 porce těstovin
1 vyzrálé avokádo
pár listů bazalky
1 větší stroužek česneku
citronová šťáva
sůl
pepř
cherry rajčátka k podávání

Těstoviny dáme vařit podle návodu na obalu a mezitím si připravíme avokádové pesto. Do misky dáme pokrájené avokádo, bazalku, česnek a zakápneme citronem. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem - pokud bude směs moc hustá, přilijeme trochu vody. Nakonec dochutíme solí a pepřem, případně přidáme ještě citron. Těstoviny slijeme, smícháme s naší směsí a přidáme pokrájená cherry rajčátka.

Lilkové placičky

26. ledna 2017 v 8:37 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

1 lilek
50g tvrdého sýra (např čedar)
2 stroužky česneku
1 vajíčko
1/2 hrnku mléka
žitnou mouku na zahuštění
2 PL nasekané pažitky
sůl
pepř

Lilek nastrouháme nahrubo, přidáme na malé kostičky nakrájený sýr, vajíčko, mléko, prolisovaný česnek, pažitku a nakonec zahustíme moukou, aby nám vzniklo těsto řidší konzistence (jako na bramboráky). Přidáme sůl a pepř.
Placičky můžeme buďto smažit na oleji na pánvičce a nebo je upéct v troubě - na pečící papír vytvoříme pomocí lžíce malé placky a pečeme na 160°C asi 20 minut.
Podáváme jako přílohu nebo jen tak samotné např. s česnekovým dipem.

Kuřecí karbanátky a bramborová kaše s červenou čočkou

18. ledna 2017 v 11:08

2 porce

Karbanátky:
2 kuřecí prsa
1 vajíčko
1 hrnek strouhanky
1/2 ČL mletého zázvoru
1/2 ČL mletého koriandru
1/2 ČL sušeného česneku
1 PL světlé sojové omáčky
1 PL sekané pažitky
sůl
pepř

Kaše:
1/2 hrnku červené čočky
1 menší cibule
6 středních brambor
sůl
olej
2 PL másla
hrnek teplého mléka

Čočku uvaříme podle návodu na obalu a slijeme, mezitím nameleme kuřecí maso, smícháme s kořením, vajíčkem a zahustíme strouhankou. Vytvarujeme placičky, které vyskládáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 160°. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky a vaříme doměkka. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uvařenou čočku a chvíli opékame. Když jsou brambory uvařené, slijeme, přidáme máslo, teplé mléko a rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme čočku a promícháme, nakonec můžeme podle chuti dosolit.

Těstoviny s cuketovým pestem

12. ledna 2017 v 14:29 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

2 porce špaget
2 malé cukety
1 stroužek česneku
3 PL strouhaného parmezánu
3 PL olivového oleje
snítka bazalky
hrst cherry rajčátek
citronová šťáva
sůl
pepř

Jednu cuketu nakrájíme na tenká kolečka, rozprostřeme na plech, osolíme, opepříme a dáme na chvíli pod gril do trouby. Mezitím dáme vařit špagety podle návodu. Druhou cuketu nakrájíme na kostky, dáme do misky a rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme česnek, bazalku, parmezán, olej a znovu rozmixujeme do hladkého pesta. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Cherry rajčátka nakrájíme na půlky. Těstoviny slijeme, smícháme s pestem, nakrájenými rajčátky a můžeme podávat. Ozdobíme grilovanou cuketou a parmezánem.

Filé pečené s mrkví a cibulí

12. ledna 2017 v 14:22 | peeli |  RYBY, MOŘSKÉ PLODY

1 větší mrkev
1 velká cibule
4 porce filé
sůl
pepř
mletá paprika
sušený zázvor
sušený česnek
petržel

Mrkev nastrouháme nahrubo a vyložíme s ní polovinu plechu, na druhou polovinu rozprostřeme na kolečka nakrájenou cibuli. Rybu z každé strany okořeníme a položíme 2 kousky na mrkev a 2 kousky na cibuli. Lehce podlijeme vodou a pečeme na 180°C asi půl hodinky.

Těstoviny s nivou a rukolou

6. ledna 2017 v 10:11 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

2 porce těstovin
100g nivy
80g rukoly
1/2 červené cibule
hrst mandlí
sůl
pepř
1 PL citronové šťávy
olivový olej

Těstoviny dáme vařit podle návodu na obalu a mezitím si uděláme rukolové pesto. Můžeme buďto utřit v hmoždíři a nebo rozmixovat tyčovým mixérem. Začneme s cibulí, přidáme mandle, rukolu a promixujeme. Pak dáme sýr a citronovou šťávu a zase zlehka rozmixujeme a nakonec přiléváme olivový olej, dokud nedostaneme požadovanou konzistenci. Dochutíme solí a pepřem a vmícháme do slitých těstovin.
Můžeme podávat ještě s pokrájenými cherry rajčátky.

Kuřecí směs s paprikou

6. ledna 2017 v 10:06 | peeli |  MASO KUŘECÍ A KRŮTÍ

2 porce:

2 kuřecí prsa
1 červenou papriku
1 velkou cibuli
1/4 hrnečku oleje
2 PL sojové omáčky
1 ČL sušeného česneku
1 ČL mletého zázvoru
1ČL mletého koriandru
1ČL pálivé papriky
pepř

Z oleje a koření vyšleháme marinádu, kuřecí maso nakrájíme na kostky, vložíme do marinády a necháme alespoň 20 minut marinovat. Cibuli nakrájíme na měsíčky, papriku na proužky.
Rozpálíme si pánev, kterou můžeme přiklopit poklikočkou a vložíme naložené maso, chvíli restujeme a přidáme cibuli. Pak přikryjeme a necháme cca 10 minut dusit, přidáme papriku, promícháme a ještě chvilku dusíme, aby se nám paprika prohřála. Zkontrolujeme na kostičce masa, jeslti je dobře propečené a můžeme servírovat.

Marinované sojové nudličky

6. ledna 2017 v 10:04 | peeli |  VEGETARIÁNSKÉ

1 balíček sojových nudliček
1/4 hrnku oleje
3 PL sojové omáčky
1 stroužek česneku
1 PL hořčice
2 ČL mletého zázvoru
1 ČL mletého koriandru
šťáva z jedné limetky

Sojové nudličky uvaříme dle návodu na obalu, necháme vystydnout a vyždímáme přebytečnou vodu. Z oleje a koření vyšleháme marinádu, přidáme limetkovou šťávu a do směsi nasypeme nudličky. Důkladně promícháme a necháme přes noc marinovat.
Pak nudličky smažíme v pánvi s nepřilnavým povrchem dozlatova. Podle chuti můžeme ještě dosolit.

Vánoční perníčky

6. ledna 2017 v 10:04 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

160g hladké mouky
62g moučkového cukru
25g medu
1 vajíčko + na potření
1/4 PL skořice
2,5 mletých hřebíčků
1/4 ČL anýzu
1/4 PL sody


Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto a na pomoučněné ploše vyválíme a vykrajujeme. Vykrájené perníčky pečeme v rozpálené troubě na 160°C asi 10 minut, ještě teplé potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Zdobíme polevou - já používám z cukru vody a citronové šťávy, ale můžeme i bílkovou polevou.


https://www.facebook.com/497peelirecepty