Říjen 2016

Fazolové brownies

20. října 2016 v 8:38 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

1 plechovka černých fazolí (můžeme použít i červené)
1 PL kakaa
2 vajíčka
1 banán
4 PL třtinového cukru
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL skořice

Vejce ušleháme s cukrem do hladka, přidáme kakao, prášek do pečiva, skořici a kousky banánu. Fazole důkladně propláchneme, necháme okapat a přidáme ke směsi. Vše promixujeme mixérem tak, aby nám vznikla krásně hladká směs.
Tu nalijeme do malých formiček (můžeme vymazat máslem a vysypat kokosem) a pečeme zhruba 20 minut při 170°C.

Při podávání můžeme dozdobit zakysanou smetanou a ovocem.

Inspirováno časopisem Maminka

Cibulačka

11. října 2016 v 12:56 | peeli |  POLÉVKY

4 střední cibule
1 l vývaru
1 ČL moučkového cukru
1 PL hladké mouky
sůl
pepř
oříšek másla
1PL oleje

chléb
nastrouhaný eidam

Cibuli nakrájíme na půlkolečka, v hrnci rozpálíme máslo a olej a cibuli na něm opékáme do zlatohněda. Přidáme cukr a mouku, chvíli zarestujeme a zalijeme vývarem. Prováříme na mírném ahni asi 30 minut a nakonec dochutí podle potřeby. Chléb nakrájíme na plátky, opečeme na sucho v topinkovači, posyspeme sýrem a zapečeme pod grilem.
Podáváme horké se sýrovými touasty.

Drobenkový tvarohový koláč

10. října 2016 v 11:01 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY


Těsto:
200g polohrubé mouky
100g cukr moučka
100g změklého másla
6g prášku do pečiva

Náplň:
300g tvarohu
80g zakysané smetany
80g cukru moučky
30g hladké mouky
2 žloutky
2 bílky - sníh z nich

75g hořké čokolády
25g másla

Všechny suroviny na těsto vysypeme do misky a rukou prohněteme do drobenky. Na náplň smícháme tvaroh se zakysankou, přidáme cukr, mouku, žloutky a důkladně promícháme. Nakonec opatrně přimícháme vyšlehaný sníh z bílků. Do formy dáme na dno drobenkově těsto a necháme nakypřené (neuhnětáváme). Pak vlijeme tvarohovou náplň a stěrkou rozprostřeme po celé ploše těsta. Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu s máslem a vzniklou polevou ozdobíme tvarohovou vrstvu.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut.

Rajčatová fazolačka

10. října 2016 v 10:43 | peeli |  POLÉVKY

1 plechovka fazolí v rajčatovém nálevu
1 l hovězího vývaru
1 menší cibule
1 ČL sladké papriky
1 PL hladké mouky
olej

zakysaná smetana k podávání

Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na troše oleje. Když zesklovatí přidáme mletou papriku a zarestujeme. Pak přisypeme hladkou mouku a zalijeme troškou vývaru. Dobře promícháme, aby se nám neudělaly z mouky žmolky. Přidáme fazole i s rajčatovým nálevem a nakonec zalijeme vývarem. Prováříme zhruba 30 minut. Ochutnáme a pokud je potřeba dosolíme či dopepříme.
Při servírování vložíme do každého talíře lžíci studené zakysané smetany pro zjemnění.

Zapečené těstoviny s lilkem

10. října 2016 v 10:36 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

1 středně velký lilek
1 menší cibule
200g mletého hovězího masa
1 menší cibule
2 hrnky těstovin (farfalle, penne)
2 PL másla
2 PL hladké mouky
cca 1 hrnek mléka
muškátový oříšek
grilovací koření
olej
sůl
pepř
200g sýry (kombinace niva, eidam, čedar)

Těstoviny uvaříme dle návodu, slijeme a dáme si stranou. V hlubší pánvi na troše oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso a po chvíli i na kostičky pokrájený lilek, posypeme grilovacím kořením. Restujeme dokud se maso hezky nezatáhne, pokud je potřeba dochutíme solí a pepřem. V rendlíku si připravíme jíšku z másla a hladké mouky, přiléváme mléko a promícháváme, aby nám vzniknul hladký bešamel. Ten osolíme a přidáme špetku mletého muškátového oříšku. Ve větší míse smícháme uvařené těstoviny, masovo-lilkovou i bešamel a přendáme do zápékací mísy. Povrch rovnoměrně posypeme nastrouhanými sýry a necháme asi 20 minut zapékat pod grilem.


https://www.facebook.com/497peelirecepty