Červen 2016

Kynuté knedlíky se třešněmi

29. června 2016 v 10:21 | peeli |  KNEDLÍKY

na 8 knedlíků:

250g hrubé mouky
1 ČL cukru
1/2 kostičky droždí
1/2 hrnku mléka
vajíčko
mističku vypeckovaných třešní

k podávání:
tvrdý tvaroh
moučkový cukr
rozehřáté máslo

Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme ležet asi 10 minut, aby nám vzešel kvásek. Pak přidáme vajíčko, zbytek mléka a zapracujeme v těsto. Necháme alespoň hodinku kynut na teplém místě. Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 kuliček, z každé kuličky uděláme placku, do středu dáme třešně a zase zabalíme do kuličky. Naplněné knedlíky vyskládáme na pařák a v páře vaříme 10 - 15 minut.
Podáváme s nastrouhaným tvarohem, cukrem a polité máslem.

Rybízový sirup

27. června 2016 v 9:17 | peeli |  NÁPOJE

na cca 0,5l sirupu

0,5 kg červeného rybízu
0,4 kg cukru
1 ČL kyseliny citronové
100 ml vody

Oddělíme kuličky rybízu od stopek a v míse pomačkáme šťouchadlem na brambory. Rozmačkanou směs vložíme do síta a necháme okapavát alespoň přes noc, poté ještě lžící lisujeme bobulky v sítu ať z nich získáme co nejvíce šťávy. Do ní pak přidáme cukr, kyselinu citronovou a zahříváme, aby se nám cukr rozpustil. Sirup necháme zchládnout a přes jemné sítko naléváme do vyvařených lahví.

Bezinkový sirup

7. června 2016 v 9:59 | peeli |  NÁPOJE

8 květů černého bezu
400g cukru
2 PL medu
2 citrony
600ml vody

Vodu dáme do hrnce a necháme projít varem, pak odstavíme z plotny, necháme zchládnout a vložíme do ní omyté bezinkové květy. Necháme louhovat 24 hodin. Pak přecedíme přes plátýnko, přidáme šťávu z citronů, cukr a med a zahříváme na mírnou teplotu, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout a slijeme do vyvařených sklenic. Uchováváme v lednici.

Kuřecí rolky s cuketou

6. června 2016 v 9:54 | peeli |  MASO KUŘECÍ A KRŮTÍ

2 porce:

2 kuřecí prsa
1 malá cuketa
1/2 hrnku oleje
1 PL sojové omáčky
1 ČL bylinkového grilovacího koření
1 ČL sušeného zázvoru
1/2 ČL sušeného česneku

Z oleje, sojovky a koření uděláme marinádu. Kuřecí prsa nakrájíme na dlouhé nudličky a ty pak rozklepeme na asi 3cm široké dlouhé plátky. Naložíme do marinády a necháme odležet alespoň jednu hodinu v ledničce. Cuketu nakrájíme na tenké plátky - nejlépe škrabkou na brambory. Vždy vezmeme plátek cukety, na ní položíme plátek masa, zarolujeme a napíchneme na špejli. Na jednu špejli napícháme asi 4 roládky. Vložíme do pekáčku a pečeme asi 30 minut, aby bylo maso hezky šťavnaté. Před podáváním sundáme ze špejle.

Žampionové tartaletky

6. června 2016 v 9:35 | peeli |  PŘEDKRMY, CHUŤOVKY

na 6 tartaletek:

150g listového těsta
3 vajíčka
1 šálek smetany
3 větší žampiony
1 malá cibule
pažitka na ozdobu
sůl
pepř

Těsto rozválíme a vysteleme s ním tartaletkové formičky. Žampiony oloupeme a pokrájíme na měsíčky, cibuli nakrájíme na tenké plátky a obojí rozdělíme do formiček. Vajíčka prošléháme se smetanou, osolíme, opepříme a nalijeme do jednotlivých formiček, malý kousek pod okraj - směs nám trochu vyběhne. Nakonec posypeme nasekanou pažitkou a dáme zapéct do trouby (cca 15minut).

Mini žemlovka s čokoládou

6. června 2016 v 9:23 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

2 porce:

2 croissanty
1 vajíčko
1/2 hrnku plnotučného mléka
1 PL vanilkového cukru
1 PL skořicového cukru
1/2 tabulky studentské pečetě

Mléko rozšleháme s vajíčkem, přidáme cukr a necháme rozpustit. Croissanty rozkrájimě na větší kostky a namočíme do mléka. Necháme asi čtvrt hodinky stát, aby se hezky nasákl. Mezitím nakrájíme čokoládu na malé kousky a pak přimícháme do směsi. Tu rozdělíme do malých zapékacích mističek a necháme zapéct v troubě (cca 10 minut).


https://www.facebook.com/497peelirecepty