Duben 2016

Krutí karbanátky s cuketou

27. dubna 2016 v 13:44 | peeli |  MASO MLETÉ

250g mletého krůtího masa
1 malá cuketa
1/2 cibule
1 vajíčko
strouhanka dle potřeby (cca 3/4 hrnku)
1 ČL sušeného česneku
1 ČL mletého zázvoru
2 PL sojové omáčky
1 PL bylinkového grilovacího koření
olej

Cibuli i cuketu nakrájíme na kostky a rozmixujeme v mixéru nadrobno. Smícháme s masem, přidáme koření, vajíčko, strouhanku a důkladně promícháme. Strouhankou zahustíme tak, aby nám ze směsi šly tvarovat placičky. Ty pak smažíme na troše oleje dozlatova.

Gnocchi se smetanou a medvědím česnekem

22. dubna 2016 v 11:51 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

1 balení gnocchi
1 kelimek smetany na vaření
1 menší cibule
5 velkých žampionů
1/2 kostky zeleninového bujónu
2 PL pesta z medvědího česneku
hrst listů medvědího česneku
sůl
pepř
olej

Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Žampiony oloupeme, pokrájíme na čtvrtky a hodíme na cibuli, osolíme, opepříme a chvíli restujeme. V osolené vodě si uvaříme gnocchi dle návodu na obalu. Žampiony zalijeme smetanou, přidáme bujón a zamícháme. Necháme chvíli provařit, nakonec přidáme slité noky, listy medvědího česneku, promícháme a dle chuti dosolíme a dopepříme.

Hovězí karbanátky s dýňovým pyré

22. dubna 2016 v 11:16 | peeli |  MASO HOVĚZÍ

300g mletého hovězího masa
1 malá cibule
2 stroužky česneku
2 ČL mletého zázvoru
2 ČL bylinkového grilovacího koření
1 vajíčko
strouhanka dle potřeby
sůl
pepř
trocha oleje

1/2 máslové dýně
4 větší brambory
40g másla
plnotučné mléko
sůl

Brambory i dýni oloupeme a nakrájíme na menší kostky, které uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme, přidáme máslo, trochu mléka a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou kaši - kdyby bylo potřeba přidáme ještě mléko.
Cibuli i česnek nakrájíme najemno a smícháme s mletým mase a kořením. Vyklepneme vajíčko a směs zahustíme strouhankou. Tvarujeme karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Zapečené bagetky s vajíčkem

20. dubna 2016 v 14:36 | peeli |  SNÍDANĚ

2 střední francouzské bagetky
3 vajíčka
3 plátky anglické slaniny nakrájené na proužky
50g strouhaného eidamu
nasekaná petrželka

Bagety si zvrchu vydlabeme a vyložíme slaninou. Vajíčka prošleháme, osolíme, opepříme a přidáme do nich petrželku. Opatrně je vlijeme do bagety, posypeme sýrem a zapékáme pod grilem cca 10 minut. Podáváme se zeleninovým salátkem.

Zapečené těstoviny s houbami a medvědím česnekem

6. dubna 2016 v 10:29 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

4 porce

4 porce těstovin
2 menší cibule
250g žampionů (popřípadě jiných hub)
2 PL másla
2 PL hladké mouky
mléko
2 PL pesta z medvědího česneku
hrst listů medvědího česneku
150g eidamu
100g nivy
olej
sůl
pepř
muškátový květ

Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na troše oleje, přidáme oloupané a na čtvrtky nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a chvíli restujeme. V rendlíku si připravíme bešamel - rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a za stáleho šlehání přiléváme mléko podle potřeby - měla by vzniknout řídčí kaše. Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Oba druhy sýrů si nastrouháme nahrubo. V misce smicháme těstoviny a houbovou směs, přidáme pesto a promícháme. Nakonec přidáme i bašamel a promícháme ještě jednou.
Do zapekací misky dáme polovinu směsi, posypeme polovinou sýra, přidáme zbytek těstovin a vršek zasypeme zbytkem sýra. Zapékáme v troupě pod grilem asi 15 minut.

Gnocchi s medvědím česnekem

4. dubna 2016 v 14:46 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

2 porce:

1 balení bramborových gnocchi
100g anglické slaniny
6 žampionů
1 větší cibule
2 stroužky česneku
2 ČL bazalkového pesta
2 ČL pesta z medvědího česneku
hrst čerstvého medvědího česneku
sůl
pepř
olej
parmezán na ozdobení

Gnocchi uvaříme dle návodu na obalu. Cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme na troše oleje. Přidáme na plátky nakrájenou slaninu, oloupané a nakrájené žampiony a na tenké plátky nakrájený česnek. Chvíli restujeme, dochutíme solí a pepřem. Pak vsypeme slité gnocchi, přidáme obě pesta a promícháme. Nakonec vložíme čerstvé listy medvědího česneku, ještě chvíli restujeme a můžeme podávat ozdobené parmezánem.

Pesto z medvědího česneku

4. dubna 2016 v 9:55 | peeli |  POMAZÁNKY, MARMELÁDY

6 hrstí medvědího česneku
½ hrnku olivového oleje
citronová šťáva
sůl
pepř

Listy medvědího česneku propereme a rozmixujeme s olivovým olejem, přidáme podle chuti sůl a pepř a dochutíme citronovou šťávou. Naplníme do skleničky a ještě zalijeme olivovým olejem. Důkladně zavřeme a uchováváme v ledničce. Můžeme použít například do těstovin, nebo jen tak s pečivem.


https://www.facebook.com/497peelirecepty