Březen 2016

Zeleninové těstoviny

30. března 2016 v 11:32 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

1 malá cuketa
1 malý lilek
1/2 pórku
1 jarní cibulka
1 cibule
4 rajčata
1/2 papriky
2 ČL grilovacího koření
sůl
pepř
olej
4 porce těstovin

Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu. Cibuli pokrájíme najemno, pórek na proužky a necháme zesklovatět na troše rozpáleného oleje. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a lilek a na proužky pokrájenou papriku. Chvíli restujeme, přidáme koření, osolíme a opepříme. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, také nakrájíme na kostky a přidáme do zeleninové směsi. Nakonec přisypeme scezené těstoviny a na kolečka nakrájenou jarní cibulku, dobře promícháme a můžeme podávat.

Velikonoční nádivka

30. března 2016 v 10:54 | peeli |  SNÍDANĚ


1 veka (nebo toastový chleba)
5 vajíček
300g slaniny v celku
1/2 pórku
2 jarní cibulky
mladé kopřivy
1 hrnek mléka
1/2 kypřícího prášku
1 ČL muškátového květu
sůl
bílý pepř

máslo a stouhanka na vymazání formy

Veku, slaninu, pórek i cibulku nakrájíme na kostičky. Z vajíček oddělíme žloutky a bílky, z bílků ušleháme sníh a žloutky smícháme s mlékem, muškátovým květem, kypřícím práškem, solí a pepřem. Nakrájenou veku smícháme se žloutkovou směsí a necháme ji vsáknout, pak promícháme se slaninou, zeleninou a kopřivami a opatrně přimícháme hustý sníh z bílků. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, vyklopíme do ní připravenou směs a neuhňácáváme, aby nám nádivka zůstala hezky nadýchaná. Pečeme v troubě do zlatova - asi 35 minut.

Smažené žampiony v bylinkové strouhance

30. března 2016 v 10:16 | peeli |  HOUBY

500g větších žampionů
2 vajíčka
1/3 hrnku plnotučného mléka
1 hrnek hladké mouky
1-2 hrnky strouhanky
hrst nasekané petrželky a bazalky
sůl
1 ČL sušeného česneku
olej na smažení

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Vajíčka rozšleháme s mlékem, osolíme a přidáme sušený česnek. Nasekané bylinky smícháme se strouhankou a žampiony obalujeme: mouka - vajíčko - strouhanka. Smažíme na oleji do zlatova, osušíme na papírovém ubrousku a můžeme podávat.

Pomazánka z červené řepy s ořechy

30. března 2016 v 9:30 | peeli |  POMAZÁNKY, MARMELÁDY

1 červenou řepu
hrst vlašských ořechů
1/2 vaničky tvarohu
1 zakysaná smetana
citronová šťáva
citronová kůra z jednoho citronu
hrstička nasekané petrželky
sůl
pepř

Řepu oloupeme, nakrájíme na kostky a necháme asi 20 minut povařit (nemusí být úplně měkká). Rozmixujeme společně s tvarohem na kaši a přendáme do mísy. Oříšky si rozmixujeme na jemno a také přisypeme. Přidáme zakysanku, citronovou kůru, petrželku a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Můžeme podávat s pečivem, nebo zabalené do tortilly.

Zapečené těstoviny s houbami

22. března 2016 v 8:44 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

1 plechovka nakládaných žampionů
4 čerstvé žampiony
olej
1 menší cibule
2 ČL nasekané patrželky
2 hrnky těstovin (farfalle, penne)
2 PL másla
2 PL hladké mouky
cca 1 hrnek mléka
muškátový oříšek
sůl
pepř
200g sýry (kombinace niva, eidam, čedar)

Těstoviny uvaříme dle návodu, slijeme a dáme si stranou. V rendlíku na troše oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme scezené plechovkové žampiony a oloupané, pokrájené čerstvé žampiony. Chvíli restujeme, ochutíme solí a pepřem. Až nám žampiony změknou, přidáme nasekanou petrželku, promícháme a odstavíme. V dalším rendlíku si připravíme jíšku z másla a hladké mouky, přiléváme mléko a promícháváme, aby nám vzniknul hladký bešamel. Ve větší míse smícháme uvařené těstoviny, houbovou směs i bešamel a přendáme do zápékací mísy. Povrch rovnoměrně posypeme nastrouhanými sýry a necháme asi 20 minut zapékat pod grilem.

Fazolové karbanátky

22. března 2016 v 8:43 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

1 plechovka červených fazolí ve sladkokyselém nálevu
1 menší lilek
3 stroužky česneku
1 ČL mletého zázvoru
1/2 ČL pálivé papriky
1/2 ČL mletého koriandru
1 ČL sojové omáčky
1 PL nasekané petrželky
1 vajíčko
strouhanka dle potřeby
olej
sůl
pepř

Fazole slijeme a rozmixujeme na hladkou směs. Lilek nastrouháme a spolu s prolisovaným česnekem přidáme k fazolové kaši. Nasypeme koření a petrželku, dosolíme a dopepříme dle chuti, přidáme vajíčko a důkladně promícháme. Zahustíme strouhankou tak, aby se směs spojila a šli nám tvarovat placičky. Ty pak vyskládáme na lehce pomaštěný plech a pečeme asi 20 minut v troube, případně smažíme na pánvi.

Gnocchi s bazalkovým pestem

21. března 2016 v 19:07 | peeli |  BRAMBORY

2 porce:

500g bramborových gnocchi
4 PL bazalkového pesta
3 větší žampiony
150g anglické slaniny na plátky
1 cibule
olej
sůl
pepř

Na pánvičce rozpálíme olej a zpěníme cibulku. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a slaninu, chvíli restujeme, ochutíme solí a pepřem. Gnocchi uvaříme dle návodu ve slané vodě, po uvaření scedíme a přidáme do pánve k žampionům. Přidáme bazalkové pesto a důkladně promícháme, aby se obalilo po všech nočkách. Podáváme ozdobené čerstvou bazalkou.

Jáhlový salát s tofu

2. března 2016 v 8:27 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

1 hrnek jáhlů
2 hrnky zeleninového vývaru
1 balení uzeného tofu
8 cherry rajčátek
1/4 okurky
1/2 papriky
hrst klíčků (mungo, čočka, vojtěška)
hrst směsi salátů (rukola, ledový salát, čekanka)

zálivka
1ČL medu
1/2 ČL dijonské hořčice
3 ČL citronové štávy
2 ČL olivového oleje
voda
sůl
pepř

Jáhly uvaříme v zeleninovém vývaru do měkka. V hrmečku si prošleháme zálivku, podle potřeby zředíme vodou, osolíme a opepříme. Všechnu zeleninu omyjeme, nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přidáme pokrájené tofu a klíčky. Uvařené jáhly prolijeme zálivkou, dobře promícháme a můžeme podávat spolu se zeleninou.


https://www.facebook.com/497peelirecepty