Únor 2016

Pečené filé s citronovou pohankou

23. února 2016 v 8:26 | peeli |  RYBY, MOŘSKÉ PLODY

2 porce:

2 kousky rybího filé
1 hrnek pohanky
2 hrnky zeleninového vývaru
1 ČL dijonské hořčice
2 ČL medu
4 ČL citronové šťávy
1 ČL olivového oleje
sůl
pepř
koření na rybu
1 PL másla

Pohanku důkladně propaláchneme a uvaříme ve vývaru. Ryby okořeníme oblíbeným kořením (např. kombinace soli, zázvoru, citronové kůry, provencálského koření a pepře) a opečeme na másle dozlatova. Ve sklenici prošleháme med, hořčici, citronovou šťávu, olej a trochu vody. Přidáme sůl a pepř a připravenou zálivkou prolijeme uvařenou pohanku. Můžeme podávat i se zelenými fazolkami, které upečeme na pánvi vedle rybky.

Tortilla s řepnou pomazánkou a rukolou

9. února 2016 v 20:09 | peeli |  PŘEDKRMY, CHUŤOVKY

4 tortilly
1 vanička tvarohu
1 kelímek zakysané smetany
2 vařené červené řepy
3 hrsti rukoly
1 mozzarela
sůl
pepř
citronová šťáva

Červenou řepu nastrouháme najemno a smícháme s tvarohem i zakysanou smetanou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Tortillu rovnoměrně potřeme vzniklou pomazánkou, rozprostřeme na ní rukolu a do středu poklademe tenké plátky mozzarely. Zarolujeme a můžeme podávat.

Pohankový salát s červenou řepou a tofu

9. února 2016 v 8:58 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

2 porce:
1 hrnek pohanky
1 předvařená červená řepa
1 balení marinovaného tofu
8 cherry rajčátek
2 ČL medu
1 ČL dijonské hořčice
3 ČL citronové šťávy
2 ČL olivového oleje
sůl
pepř
Pohanku uvaříme dle návodu v osolené vodě. Mezitím dáme do sklenice hořčici, citronovou šťávu, med, olivový olej a trochu vody a dobře prošleháme. Dochutíme solí a pepřem. Tofu, červenou řepu a rajčátka nakrájíme na menší kousky. Uvařenou pohanku přendáme do misky, smícháme s pokrájenými ingrediencemi a prolijeme citronovou zálivkou. Ozdobíme čerstvou pažitkou a můžeme podávat.

Těstoviny se zeleninovou směsí

9. února 2016 v 8:57 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

2 porce:

1 menší cuketa
2 rajčata
2 velké žampiony
1 cibule
1 cibule
1 hrnek vývaru
2 porce menších těstovin
koření (pepř, chilli, grilovací)
olej

Těstoviny uvaříme ne úplně do změknutí v osolené vodě a slijeme. Cibuli nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na troše oleje ve velké pánvi. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a oloupané a pokrájené žampiony. Rajčata spaříme, oloupeme a take nakrájíme na kostky. Zeleninu restujeme zhruba 10 minut, pak přidáme rajčata a okořeníme. Po chvíli přimícháme slité těstoviny, podlijeme vývarem a necháme ještě chvíli dusit, aby se nám vývar vyvařil. Při podávání můžeme ozdobit sýrem.

Bramborová kaše do fialova s pečeným kuřecím prsem

8. února 2016 v 9:42 | peeli |  BRAMBORY

2 porce:

6 větších brambor
2 středně velké červené řepy (předvařené)
2 kuřecí prsa
40g másla
mléko
sůl
grilovací koření

Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme vařit do osolené vody. Jakmile voda začne vřít, přidáme pokrájenou červenou řepu a vaříme společně do měkka. Mezitím okořeníme kuřecí prsa, vložíme do pekáčku, lehce podlijeme vodou a upečeme dozlatova. Do výpeku pak přidáme lžíci másla, promícháme, aby se nám udělala šťáva. Brambory s řepou slijeme, přidáme zbytek másla a rozmixujeme tyčovým mixérem. Během mixování přiléváme ohřáté mléko, dokud nedostaneme požadovanou konzistenci.

Žampionové koule

2. února 2016 v 9:43 | peeli |  HOUBY

2 porce:

300g žampionů
2 vejce
2 PL koření (kombinace mletého koriandu, zázoru, papriky, sušeného česneku, sůl a pepř)
½ hrnku strouhanky
hrst sekané pažitky

Žampiony oloupeme, očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme k nim vajíčka, koření, strouhanku, pažitku a důkladně promícháme. Pokud by byla směs moc řídká, přidáme ještě strouhanku. Pak ze směsi tvarujeme koule, hezky umačkáváme v ruce, vyložíme do pekáčku a pečeme zhruba 40 minut. V polovině pečení koule obrátíme.

Kuřecí Quesadilla

2. února 2016 v 9:25 | peeli |  MASO KUŘECÍ A KRŮTÍ

2 porce:

2 kuřecí prsa
4 tortilly
150g sýru podle chuti (já použila kombinaci nivy a goudy)
½ hrnku BBQ omáčky
steakové koření
olej

Z oleje a koření připravíme marinádu. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, vložíme do marinády a necháme cca 20 minut odležet. Pak osmažíme na pánvi. Na suchou pánev položíme tortilllu, posypeme kousky kuřecího, zalijeme polovinou BBQ omáčky a rovnoměrně posypeme polovinu sýra. Přiklopíme druhou tortillou, pánev zakryjeme pokličkou a necháme asi 3 minutky, pak tortillu i s nápní opatrně obrátíme a zase necháme pod pokličkou 3 minuty, aby se nám sýr rozpustil. Stejně opakujeme i s druhou várkou. Naplněné tortilly nakrájíme na čtvrtiny a podáváme se lehkým salátkem.

Lilek v sýrovém těstíčku

2. února 2016 v 9:24 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

1 lilek
50g tvrdého sýra
1 vajíčko
3 PL hladké mouky
mléko
olej
sůl

Lilek nakrájíme na kolečka (cca 7mm tlusté). Sýr nastrouháme a smícháme s rozšlehaným vajíčkem a moukou, podle potřeby dolijeme mlékem, abychom dostali konzistenci těstíčka, nakonec osolíme. Plátky lilku obalujeme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.


https://www.facebook.com/497peelirecepty