Leden 2016

Cuketová směs s rajčátky

18. ledna 2016 v 8:39 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

2 zralá rajčata
1 menší cuketu
2 žampiony
1 velká cibule
olej
grilovací koření
pepř

Cibuli nakrájíme na jemno a dame do rozpáleného oleje v rendlíku, po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a žampiony. Restujeme, ochutíme kořením a pepřem a nakonec přidáme pokrájená rajčata. Ještě chvíli necháme prohřívat a můžeme podávat. Výborná je i studená.

Cuketové dukátky

18. ledna 2016 v 8:27 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

1 menší cuketu
70g eidamu
1 vajíčko
2 PL hladké mouky
mléko
sůl
olej

Eidam nastrouháme na jemno do mísy, přidáme vajíčko, mouku, sůl a doředíme mlékem, abychom získali konzistenci těstíčka. Omytou cuketu nakrájíme na plátky, obalujeme v těstíčku a smažíme na oleji do zlatova.

Špagety se smetanou a kuřecím masem

12. ledna 2016 v 9:19 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

2 porce:
2 kuřecí prsa
2 porce špaget
1 kelímek smetany na vaření
1 vajíčko
1 ČL strouhaného zázvoru
1 stroužek prolisovaného česneku
1 ČL steakového koření
1/3 hrnku oleje
sůl
pepř

Olej smícháme s česnekem, zázvorem , kořením a vytvoříme marinádu. Kuřecí prsa do ní naložíme, mezitím uvaříme špagety dle návodu na obalu. Smetanu vlijeme do misky a rozšleháme do ní vajíčko. Marinovaná prsa opečeme na pánvi, případně můžeme dát do pekáčku do trouby. Smetanovou směs vlijeme do pánve a přidáme scezené špagety. Promícháme a chvíli provaříme, aby se smetanová omáčka k těstovinám přichytila, dosolíme a dopepříme podle chuti. Na talíři uděláme hnízdo ze špaget a na něj poklademe na plátky nakrájené kuřecí maso.

Pečené plněné papriky

12. ledna 2016 v 9:18 | peeli |  MASO MLETÉ

2 porce:

400g mletého vepřového masa
3 papriky
1 vajíčko
½ hrnku strouhanky
1 ČL mleté papriky (pálivé)
1 ČL mletého zázvoru
½ ČL oregána
1 PL sojové omáčky
2 prolisované stroužky česneku
sůl
pepř
3 plátky oblíbeného sýry
olej

V míse si připravíme směs na plnění paprik - smícháme mleté maso, česnek, koření, sojovku, vejce a strouhanku, pořádně propracujeme a necháme chvíli odležet. Papriky odjadřincujeme a rozkrojíme napůl. Každou půlku vyplníme masovou směsí až po okraj. Grilovací pánev potřeme mírně olejem a poklademe na ní papriky, nejprve slupkou dolu, asi po 10 minutách obrátíme a necháme zapékat masem dolů zhruba 20 minut. Nakonec opět otočíme, navrch poklademe plátky sýra a necháme roztéct.

Krémová česnečka

4. ledna 2016 v 8:53 | peeli |  POLÉVKY

1 větší brambora
1 PL másla
1 PL hladké mouky
1 l drůbežího vývaru
4 stroužky česneku
sůl
pepř
mozzarella k podávání

Máslo rozehřejeme v kastrůlku, přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Zalíváme postupně vývarem a dobře rozmícháváme, aby se nám neutvořily hrudky. Přidáme nakrájenou oloupanou bramboru a prolisovaný česnek. Necháme asi 20 minut povařit, rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme a opepříme podle chuti. Mozzarellu nastrouháme a přidáváme do talíře s polévkou. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou.

Slaný štrůdl

2. ledna 2016 v 20:38 | peeli |  PŘEDKRMY, CHUŤOVKY

1 balíček listového těsta
3 PL francouzské hořčice
3 PL kečupu
100g anglické slaniny
100g šunky
70g eidamu
70g čedaru
70g nivy
1 plechovka nakládaných žampionů
sůl
pepř
kmín
sezamová semínka
pálivá mletá paprika
vajíčko

Těsto vyválíme na větší obdelník, pomažeme kečupem a hořčicí a poklademe šunkou a slaninou. Sýry nastrouháme, promícháme a rozprostřeme do středu těsta. Na sýr vyklopíme přecezené žampiony, posolíme a popepříme. Přehneme konce a spoje pomažeme vajíčkem. Štrůdl dáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a navrch posypeme kmínem, sezamem a mletou paprikou.Pečeme v rozpálené troubě dozlatova.


https://www.facebook.com/497peelirecepty