Prosinec 2014

Panenka s houbovým ragú

25. prosince 2014 v 18:56 | peeli |  MASO VEPŘOVÉ

Na 4 porce:

1 kg vepřové panenky
3 velké hrsti hub (můžeme použít zmarzené
1 smetana na vaření
svazek petrželky
1 červená cibulka
2 PL másla
olej
sůl
pepř

Příloha:
800g brambor
červená paprika
sušený tymián
kari
olivový olej

Ná másle zpěníme najemno nakrájenou cibulku, přidáme houby a chvíli restujeme. Po opečení zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a necháme na mírném plameni zhoustnout. Po zhoustnutí smícháme s jemně nasekanou petrželkou.

Brambory nakrájíme na malé kostky, posypeme kořením, rozprostřeme na plech a zakápneme olivovým olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut. Po vyndání osolíme.

Penenky si upravíme na 4 špalíčky, osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi na troše oleje necháme ze všech stran zatáhnout. Vložíme do pekáčku a ještě dopekáme v rozpálené troubě (doba záleží na velikosti panenky).

Hotové panenky ze šikma rozkrojíme a servírujeme s houbovou směsí a pečenými brambůrkami.

Čokoládová pěna

25. prosince 2014 v 18:48 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

4 porce:

150g kvalitní hořké čokolády
2 PL másla
2 žloutky
4 bílky
špetka soli
4 PL moučkového cukru
100ml smetany ke šlehání

Na dozdobení moučkový cukr a čokoládovou polevu

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a směs necháme jemně vychladnout. V míse si ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu, opatrně přimícháme moučkový cukr. Do čokoládové směsy zapracujeme žloutky a postupně přidáme sníh. Nakonec vmícháme ušlehanou smetanu a můžeme plnit do pohárků. Necháme stydnout zhruba 3-4 hodiny.

Na ozdobu si můžeme připravit tvary z čokoládové polevy. Rozehřejeme ji, na pečící papír nastříkáme různé obrazce a necháme ztuhnout.

Salát s granátovým jablkem

25. prosince 2014 v 18:40 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

Směs listových salátů dle chuti (např. lollo rosso, lollo bianko, polníček, čekanka)
1 granátové jablko
10 cherry rajčátek

zálivka:
2 ČL lžičky medu
2 ČL olivového oleje
šťáva z jednoho citronu
voda
sůl
pepř

Med rozpustíme a prošleháme s ostatními surovinami na zálivku. Cherry rajčátka nakrájíme na čtvrtky, smícháme se směsí salátů a přidáme vyloupaná zrníčka granátového jablka. Nakonec zalijeme zálivkou a vše promícháme.

Bruschetty s rajčaty a avokádem

25. prosince 2014 v 18:29 | peeli |  PŘEDKRMY, CHUŤOVKY

1 velká francouzská bageta
olivový olej (můžeme použít ochucený, např. s česnekem)

Bagetu nakrájíme ze šikma na plátky široké cca 1cm a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v rozpálené troubě dokud nejsou na povrchu křupavé, pak vyndáme, plátky obrátíme, pomocí mašlovačky potřeme olivovým olejem a pečeme dokřupava i z druhé strany.

Rajčatová bruschetta:
10 cherry rajčátek
1/2 malé červené cibulky
1 svazek petrželky
2 PL balsamikového octa
1 PL olivového oleje
1 ČL moučkového cukru
sůl
pepř

Rajčátka nakrájíme na malé kousky, smícháme s jemně nasekanou cibulkou a petrželkou a promícháme. Přidáme i ostatní suroviny, podle chuti osolíme a opepříme klademe na opečenou bagetku.

Avokádová bruschetta:
1 zralé avokádo
1 menší rajče
4 PL zakysané smetany
citronová šťáva
sůl
pepř

Avokádo oloupeme a rozmačkáme v misce pomocí vidličky. Rajče oloupeme a zbavíme jadřince, nakrájíme na malé kostičky a přidáme k avokádu, vmícháme zakysanou smetanu, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a můžeme podávat na opečené bagetce.

Losos s bramborovými pusinkami

25. prosince 2014 v 18:13 | peeli |  RYBY, MOŘSKÉ PLODY

Na 2 porce:

350g brambor
mléko
sůl
100g másla
2 porce lososa
pepř
šťáva z jednoho citronu

Brambory uvaříme do měkka, přidáme teplé mléko, cca 30g másla, dobře osolíme a rozšleháme na hladkou kaši. Po zchládnutí naplníme kaši do zdobícího pytlíku a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé bochánky. Pečeme v rozpálené troubě dokud nám na povrchu nezezlátnou. Mezi tím rozehřejeme na pánvi zbytek másla, vložíme lososa, osolíme, opepříme dle chuti a zakapeme citronovou šťávou.

Bramborová omeleta

13. prosince 2014 v 8:34 | peeli |  SNÍDANĚ

2 střední vejce
50 g šunky
50g sýra (podle chuti)
1 velká vařená brambora
1/2 červené cibule
1 PL másla
sůl
pepř
zelené bylinky podle chuti (petrželka, pažitka,koriandr....)

Na pánev dáme rozpustit máslo, přidáme na tenké plátky nakrájenou cibulku, proužky šunky, bramboru - také na tenké plátky a zaĺijeme rozšlehanými vajíčky. Posolíme, popepříme a navrh posypeme na kostičky nakrájeným sýrem. Přikryjeme pokličkou a čekáme až se nám vajíčko udělá i s horní strany. Na závěr posypeme čerstvími bylinkami a můžeme podávat.

Hovězí steak s koriadrovým dipem

13. prosince 2014 v 8:29 | peeli |  MASO HOVĚZÍ
hovězí roštěnec (cca 250g na jednu porci)
olej
sůl
pepř (čerstvě mletý)

dip:
1 balení gervais
2 stroužky česneku
snítka koriandru
šťáva z 1 poloviny citronu
2 PL majonézy

Na pánev se silným dnem nalijeme trochu oleje a necháme pořádně rozpálit. Mezitím připravíme dip - nakrájíme koriandr, prolisujeme česnek a smícháme s ostatními surovinami. Steak vložíme do pánve a opékáme chvíli z každé strany, během pečení osolíme a opepříme. Vypneme sporák a podle toho jak moc chceme mít maso propečené ho můžeme ještě nechat "dojít" pod pokličkou.



https://www.facebook.com/497peelirecepty