Prosinec 2013

Vánočka

24. prosince 2013 v 11:35 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

500g polohrubé mouky
120 g cukru písek
100g rozpuštěné hery
1 PL rozpuštěného sádla
1 kostka droždí
1 vajíčko
1 žloutek
250ml mléka
špetka soli
rozinky
mandle

rozšlehané vajíčko na potření

Z droždí, trochy mléka a lžíce cukru uděláme kvásek. Jakmile nám vzejde, přidáme vajíčko a žloutek, promícháme a postupně dáme i máslo, sádlo, sůl, mouku, cukr a nakonec zbylé mléko.
Hmotu hezky propracujeme v míse a pak ještě alespoň 5 minut hněteme na válu, pokud se těsto moc lepí, podsypeme ho moukou. Po zpracování uděláme z těsta bochánek a v míse ho necháme 3-4 hodiny kynout.
Když nám těsto vykyne přidáme nasekané mandle, rozinky, hezky zapracujeme a dáme na čtvrt hodinky odpočinout. Poté si ho rozdělíme na 9 dílků a pleteme copy - do základu cop ze 4, na něj klasický ze 3 proužků a nakonec jen 2 smotané. Poskládanou vánočku necháme ještě 30 minut kynout, pak ji potřeme vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a zpevníme špejlemi.
Pečeme v rozpálené troubě nejprve 10 minut na 220°C, dalších 25 minut na 150°C a posledních 25 minut už jen na 100°C.

Vepřová směs s řapíkatým celerem a mrkví

12. prosince 2013 v 20:30 | peeli |  MASO VEPŘOVÉ

400g mletého vepřového masa
4 řapíky celere
2 větší mrkve
1 cibule
3 velká rajčata
200g rajčatového pyré
1 stroužek česneku
3 PL sojové omáčky
1 ČL kmínu
1 ČL provencálského koření
2 PL polotučné hořtice
2 PL sladkého kečupu
olej
sůl
pepř


Cibuli nakrájíme najemno, celer a mrkev na malé kostičky. Osmahneme na oleji, přisypeme kmín a ve chvíli, kdy nám cibule začne zlátnout přidáme mleté maso. Počkáme až se maso orestuje, mezitím spaříme rajčata, oloupeme, nakrájíme na kostky přidáme k masu. Zalijeme sojovou omáčkou, přidáme kečup, hořtici, prolisovaný česnek a rajčatové pyré. Dusíme dokud maso nezměkne, nakonec zasypeme provencálským koření a osolíme a opepříme podle chuti.
Podáváme s těstovinami.

Kuřecí směs k bramborákům

9. prosince 2013 v 12:21 | peeli |  MASO KUŘECÍ A KRŮTÍ

300g kuřecích prsou
6 větších žampionů
1 velká cibule
1 pórková nať
3 PL hladké mouky
1 ČL sladké papriky
1 ČL mletého zázvoru
1 PL sojové omáčky
sůl
pepř
olej

Maso i zeleninu nakrájíme na nudličky, na troše oleje opečeme zeleninu, posolíme a popepříme a odstavíme stranou. Maso smícháme s červenou paprikou, sojovou omáčkou a zázvorem. Chvilku marinujeme a pak osmahneme na pánvi, přidáme zeleninu a podlijeme vodou. Dusíme dokud maso nezměkne. Omáčku zahustíme moukou necháme provařit a podáváme s bramboráčky.

Pečený bůček na cibuli s rajčaty

8. prosince 2013 v 21:32 | peeli |  MASO VEPŘOVÉ

500g vepřového boku
4 střední cibule
5 stroužků česneku
150g rajčatového pyré
3 PL polotučné hořtice
2 ČL sladké papriky
1 ČL kmínu
4 velké žampiony
sůl
pepř

Maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče. Cibuly a žampiony pokrájíme na měsíčky, česnek prolisujeme a přidáme k masu, nasypeme koření, zalijeme rajčaty, přidáme hořtici a vše dobře promícháme. Pečeme v rozpálené troubě na 180°C asi půl hodiny přiklopené, pak pekáč odkryjeme a pečee dalších 30 minut. Během pečené podléváme vodou.
Podáváme se zelím a knedlíkem.


https://www.facebook.com/497peelirecepty