Říjen 2013

Banánové sušenky s ovesnými vločkami

21. října 2013 v 11:34 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

110g hery
120g tmavého třtinového cukru
1 vajíčko
200g hladké mouky
1 ČL kypřícího prášku
40g ovesných vloček
1 rozmačkaný zralý banán
tabulka tmavé čokolády

Změklou heru vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme banán a vajíčko a promícháme. Vedle v misce smícháme mouku, kypřící prášek a ovesné vločky. Pak pomalu vsypáváme sypkou směs do máslové a dobře promícháme. Přidáme čokoládu nasekanou na kousky a zapracujeme. Z těsta vyválíme váleček, zabalíme ho do folie a strčíme na hodinu do mrazáku. Po hodině váleček rozkrájíme asi na 1,5 cm tlusté kolečka, rozprostřeme je na plech a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Segedýnský guláš

7. října 2013 v 13:28 | peeli |  MASO VEPŘOVÉ

500g vepřového plecka
1 větší cibule
hrnek hladké mouky
500ml vývaru
150 ml smetany na vaření
300g sterilovaného zelí
sůl
pepř
olej

Maso nakrájíme na větší kostky a vložíme do hrnce na rozpálený olej. Chvíli ho restujeme, aby se nám zatáhlo po všech stranách, pak ho vyndáme na talířek vedle. Do hrnce dáme teď cibuli a smažíme ji, dokud nechytne barvu, pak přisypeme maso a podlijeme vývarem. Necháme dusit asi půl hodiny, pak přidáme pokrájené zelí a zase asi 15 minut necháme pobublávat. Nakonec vlijeme smetanu, ještě dochutíme a případně dohustíme. Vaříme posledních 10 minut a pokud je maso hezky měkké, můžeme podávat.

Špekové knedlíky

7. října 2013 v 12:18 | peeli |  KNEDLÍKY

8 starších rohlíků
250 g slaniny vcelku
1 cibule
4 vejce
200ml mléka
6 PL hrubé mouky
1 PL rozpuštěného másla
petrželka nebo zelená část jarní cibulky
sůl
pepř
olej

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vsypeme do mísy. Najemno nakrájenou cibulku opečeme spolu s kostičkami slaniny na oleji a přimícháme k rohlíkům. Zasypeme moukou, přídáme vejce rozšlehaná v mléce, máslo a nasekanou petrželku nebo jarní cibulku. Osolíme a opepříme a vše důkladně promícháme.
Z hmoty pak tvarujeme kuličky a v páře je vaříme zhruba 20 minut.

Podáváme například se zelím nebo špenátem.

Dýňové rizoto

7. října 2013 v 12:00 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

300g dýně (váha už bez šlupky a dužiny)
300g rýže na rizoto (arborio)
1 střední cibule
2 dl bílého vína
400 ml vývaru
100g parmezánu
máslo
sůl
pepř

Dýni oloupeme, zbavíme dužiny a nakrájíme na kostičky. Cibuli pokrájíme najemno a necháme ji na másle zesklovatět. Pak přisypeme kostičky dýně a opékáme zhruba 10 minut. Nasypeme rýži a až se nám hezky obalí máslem podlijeme ji vínem. Víno necháme vyvařit a pak postupně vlíváme vývar a dusíme, dokud nebude rýže měkká. Nakonec dochutíme solí a pepřem a nasypeme parmezán.

Míchaná vajíčka s hříbky

7. října 2013 v 11:43 | peeli |  SNÍDANĚ
Opečené hříbky dají klasickým míchaným vajíčkům novou chuť =o)


1 cibule
2 stroužky česneku
6 plátků šunky
5 dkg tvrdého sýra (ementál)
2 hlavičky hříbků
hrst rukoly
4 vejce
máslo
sůl
pepř
pečivo k podávání
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibulku a česnek. V misce rozšleháme vajíčka a až nám cibulka zesklovatí přidáme na proužky nakrájenou šunku, chvíli opečeme a odstavíme z plotýnky. Po chvíli vlijeme vejce a na mírném ohni zahříváme a neustále mícháme. Až vejce trošku zhoustnou přidáme na kostičky nakrájený sýr, dochutíme solí a pepřem. Během vaření si pokrájíme na tenké plátky hříbkové hlavičky a opečeme ja na másle, před dokončením je posolíme a popepříme.
Na talíř nandáme vajíčka, posypeme rukolou a na ní rozprostřeme plátky hříbků.

Bramborový salát s křenem

7. října 2013 v 11:19 | peeli |  BRAMBORY
400g brambor
1 větší svazek ředkviček
1 jarní cibulka
4 PL křenu (sterilovaného)
4 PL bílého jogurtu
sůl
pepř

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vystydnout a pak oloupeme a nakrájíme na plátky. Ředkvičky omyjeme a také nakrájíme na tenké plátky. Cibulku posekáme na proužky a vše smícháme v míse. Přidáme křen smíchaný s bílým jogurtem a dochutíme solí a pepřem.



https://www.facebook.com/497peelirecepty