Září 2013

Štrůdl s broskvemi a ostružinami

9. září 2013 v 11:41 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY
jednoduchá rychlovka ze sezónního ovoce


1 balíček listového těsta
2 vaničky měkkého tvarohu
3 vejce (2 žloutky a jedno celé)
12 broskví
2 hrsti ostružin
cukr dle chuti

Tvaroh smícháme se dvěma žloutky a přidáme cukr (podle toho, jak moc sladký štrůdl chceme). Těsto si rozválíme do dvou obdelníků, do středu namažeme tvaroh a na ní vrstvíme pokrájené broskve a ostružiny. Štrůdl zabalíme, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°asi 30 minut.

Lívanečky s borůvkami

9. září 2013 v 11:31 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

300g polohrubé mouky
2 vejce
25g droždí
1 PL hery (rozpuštěné)
1 PL cukru
500ml mléka
špetka soli
0,5l borůvek
1 zakysané smetana
cukr na posypání

Do mističky nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme cukr, lžíci mouky, droždí a necháme vzejít kvásek. Zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, herou, solí a zbylou moukou. Nakonec vmícháme kvásek, vypracujeme hladké řídké těsto a necháme ještě necelou hodinu kynout na teplém místě.
Po vykynutí opekáme na rozpálené pánvi nebo v lívanečníku (buď s trochou oleje, nebo můžeme i na sucho) do zlatova.
Každý lívaneček potřeme zakysanou smetanou, na ní nasypeme trochu borůvek a pocukrujeme.

Pomazánka z pečeného masa

9. září 2013 v 9:54 | peeli |  POMAZÁNKY, MARMELÁDY

100g zbylého pečeného masa
2 jarní cibulky
2 PL majonézy
2 ČL hořčice
1 ČL stouhaného křenu
sůl
pepř

pečivo k podávání

Maso nakrájíme na drobné kostičky a nasypeme do mísy. Pridáme na kolečka pokrájenou jarní cibulku a ostatní suroviny. Všechno dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem a podáváme s tmavým pečivem.

Vepřové maso pečené s mrkví a cuketou

9. září 2013 v 9:48 | peeli |  MASO VEPŘOVÉ

500g vepřového masa na kostky (kýta nebo plecko)
300g mrkve
1/2 střední cukety
2 větší cibule
6 žampionů

marináda:
6 PL sojové omáčky
1/2 šálku oleje
1 PL nadrobno nasekaného zázvoru
3 prolisované stroužky česneku
sůl
pepř

Suroviny na marinádu smícháme všechy v misce a zatím odložíme stranou. Zeleninu a žampiony očistíme a nakrájíme na kostky (případně měsíčky). Do pečícího sáčku sypeme střídavě maso a zelninu, nakonec vlijeme marinádu, pořádně promícháme a uzavřeme.
Pečeme v rozpálené troubě na 180°nejprve hodinu v pečícím sáčku, pak směs ze sáčku vysypeme a pečeme ještě asi tak 45 minut.


https://www.facebook.com/497peelirecepty