Srpen 2013

Kuřecí stehna na cibuli

30. srpna 2013 v 9:49 | peeli |  MASO KUŘECÍ A KRŮTÍ

na 2 porce:

2 kuřecí stehna
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1/2 hrnečku oleje
1 ČL ostrého kečupu
3 PL sojové omáčky
2 ČL mlété papriky
1 ČL kari
pepř
sůl

Do misky nalijeme olej, přidáme sojovou omáčku, prolisovaný česnek, ostrý kečup a koření. Vše dobře promícháme a do "marinády" vložíme kuřecí stehna. Cibuli si nakrájíme na měsíčky.

Pekáček vyložíme pačícím papírem, dno vysypeme cibulí a na ní položíme stehna. Vše přelijeme marinádou a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 40 minut, tak by mělo kuře hezkou kůrčičku.

podáváme s rýží.

Kuřecí vývar s chilli papričkou

30. srpna 2013 v 9:35 | peeli |  POLÉVKY

Kuře na polévku (skelet a stehna)
2 velší mrkve
1 petržel
1/4 celeru
1 cibule
3 stroužky česneku
kousek pórku
snítka petželky
pár listů kapusty
zázvor
pár kuliček černého pepře
pár kuliček nového koření
3 bobkové listy
sůl
2 chiili papričky (pálivé)

Kořenovou zeleninu omyjeme, oloupeme a dáme do hrnce, přidáme kuřecí části a pórek. Cibuli a česnek neloupeme, jen rozkrojíme na pů a očistíme a přidáme také do hrnce. Zázvor oloupeme a nakrájíme na menší kostičky (lépe tak pustí chuť). Nakonec vhodíme papričky, zalijeme vodou a přidámke koření.

Vaříme asi 2,5 - 3,5 hodiny, tak aby byl vývar hezky silný. Během vaření sbíráme na povrchu pěnu. Když máme dovaříno, polévku přecedíme a přidáme do ní na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a obrané maso.

Podáváme s nasekanou jarní cibulkou a nudleni.

Zeleninový salát s rajčaty a wakame

30. srpna 2013 v 9:27 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

na 2 porce:

100g řas wakame
1 citronové rajče
1 černé rajče Kumato
1 klasické rajče
pár listů ledového sálátu
půlka salátové okurky
2 vařené vejce
jarní cibulka

Zálivka:
2 ČL medu
1 ČL dijonské hořčice
šťáva z půlky citronu
1 PL olivového oleje
sůl
pepř

Nejprve připravíme zálivku - med si rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme hořčici a olej. Vše důkladně promícháme, podle chutí přilijeme citronovou šťávu a osolíme i opepříme. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na kousky a vše naaranžujeme na talíř. Navrch poklademe nakrájená vařená vajíčka a vše pokapeme zálivkou.

Ledový mátový čaj

29. srpna 2013 v 15:11 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

Svazek čerstvé máty
2 velké citrony
Třtinový cukr
Voda

Do konvice natrháme lístky máty a přidáme kusy citronové kůry. Zalijeme horkou vodou a osladíme dle chuti. Vše necháme vychladnout a před podáváním scedíme a přidáme ještě citronovou šťávu.
Podáváme s ledem a ozdobené mátovým lístkem.

Vepřové maso s bílými fazolkami

29. srpna 2013 v 15:07 MASO VEPŘOVÉ
300g bílých fazolek
400g vepřové kýty
8 středních žampionů
2 menší cibule
sojová omáčka
mletá paprika
1/2 hrnku oleje
1 ČL zázvoru
2 stroužky česneku
pepř
chilli paprička
sůl

Fazolky očistíme, omyjeme a na chvíli povaříme ve vodě. V misce smícháme olej, sojovou omáčku, mletou papriku, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, chilli a pepř. Maso nakrájíme na tenké plátky a naložíme do marinády, alespoň na 20 minut. Cibuli a žampiony nakrájíme na měsíčky. Na pánvi orestujeme nejprve maso, to vyndáme a na výpeku osmažíme cibulku, žampiony a fazolky. Nakonec přidáme maso a vše dobře promícháme, necháme prohřát a můžeme podávat.


Citronový cheesecake

28. srpna 2013 v 13:33 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

200g máslových sušenek
50g hery (másla)
2 kelímky pomazánkového másla
2 polotučné tvarohy
nastouhaná kůra ze dvou citronů
50g cukru písku
2 velká vejce

Sušenky rozemeleme v mixéru úplně najemno. Heru si rozpustíme a smícháme se sušennkovým práškem. Dno kulaté formy vyložíme pečícím papírem a sušenkovou hmotu upěchujeme rovnoměrně na dlo. Vedle v míse smícháme všechny ostatní suroviny do hladkého krému, který vlijeme na upěchované sušenky. Pešeme v předehřáté troubě 45 minut.

Po upečení necháme dort zchladnout a pak ho ještě dáme na minimálně 3 hodiny do ledničky.

Pečený cuketový bramborák

28. srpna 2013 v 12:30 | peeli |  BRAMBORY
500g cukety (oloupané, nastrouhané nahrubo)
500g brambor (oloupaných, nastrouhaných najemno)
6 stoužků česneku
4 vejce
8 PL hladké mouky
3 ČL majoránky
pepř
sůl

Nastouhané brambory a cuketu pořádně vymačkáme, aby jsme se zbavili přebytečné vody. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, mouku a pořádně promícháme. Přídáme majoránku a sůl s pepřem podle chuti. Dobře promícháme.
Pekáček vyložíme pečícím papírem a směs do něj vlijeme. Pečeme asi 45 minut při 180°C.
Můžeme podávat se zelím a opečenou uzeninou.


Salát s citronovým kuřetem

27. srpna 2013 v 14:33 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

na 2 porce:

1 ledový salát
2 rajčata
1 okurka
2 kuřecí stehna
2 citrony
50g másla
sůl
pepř
mletá paprika
oblíbený dresing (například česnekový)

Kuřecí stehna dáme do pekáčku, osolíme, opepříme a poprášíme paprikou. Citrony rozřízneme na čtvrtky a přidáme vedle kuřete. Na každé stehno dáme kostičku másla a pečeme v rozpálené troubě.
Po upečení necháme stehna vychladnout, obereme maso a nakrájíme na menší kousky.

Zeleninu naaranžujeme na talíř, přidáme kousky kuřecího masa a vše polijeme citronovým výpekem. Můžeme přidat i jiný dresing.
Podáváme s pečivem.

Pstruh s citronovo-česnekovou marinádou

27. srpna 2013 v 14:24 | peeli |  RYBY, MOŘSKÉ PLODY
4 filety pstruha lososovitého (můžeme použít i jinou rybu)
1 velký citron
1 svazek hladkolisté petrželky
4 stoužky česneku
3/4 hrnku olivového oleje
100g másla
sůl

Citron důkladně omyjeme a ostrouháme kůru. Tu přidáme spolu s otrhanou petrželkou, oloupaným česnekem a olejem do mixéru. Vše důkladně promixujeme, dochutíme citronovou šťávou a solí. Rybu omyjeme, osušíme a pomažeme marinádou. Opékat ji můžeme buď na grilu a nebo na másle na pánvičce.


Těstoviny s rajčatovou omáčkou

4. srpna 2013 v 20:17 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

pro 4 porce

2 malé mrkve
1 velká cibule
150 g slaniny v celku
3 velká rajčata
200g mlétého vepřového maso
200g rajčatového pyré
4 prolisované stroužky česneku
2 PL sojové omáčky
1/2 ČL kari
1/2 ČL pálivé papriky
sůl
pepř
olej
1 balení těstovin

Mrkev a cibuli nakrájíme na drobno. Na hluboké pánvi rozpálíme trochu oleje a přidáme na něj pokrájenou zeleninu a slaninu na kostičky. Po chvíli přidáme mlété maso a restujeme dokud nezhnědne ze všech stran. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme ke směsi, necháme chvíli osmahnout a zalijeme rajčatovým pyré. Do omáčky dáme koření, sojovou omáčku a česnek. Vše prováříme asi 40 minut a nakonec dochutíme solí a pepřem.

Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu, scedíme a smícháme s hotovou omáčkou.


https://www.facebook.com/497peelirecepty