Červenec 2013

Grilované kebaby

31. července 2013 v 9:18 | peeli |  MASO MLETÉ

1kg mletého masa (vepřového)
1 velká cibule
2 PL strouhaného zázvoru
4 prolisované stroužky česneku
2 chilli papričky posekané nadrobno (podle chuti můžeme přidat nebo ubrat)
1 ČL mleté papriky
1 ČL mletého koriandru
1 ČL kari
1 šálek sojové omáčky
2 větší vejce
hrnek strouhanky (podle řídkosti masa může být potřeba víc)
sůl
pepř

Cibuli pokrájíme nadrobno a všechny suroviny důkladně promícháme. Až se nám směs pěkně spojí tvoříme z ní válečky a klademe na gril.

Podáváme se zeleninovým salátem a pečivem.

Pečená treska s bramborami

31. července 2013 v 9:08 | peeli |  RYBY, MOŘSKÉ PLODY

400g filetů z tresky
300g brambor
1 větší cibule
3 stroužky česneku
šťáva z jednoho citronu
2 snítky smilu (můžeme vynechat)
pepř
sůl
svazek zelené petřelky

Brambory oloupeme a krátce povaříme (ne úplně doměka). Nakrájíme na plátky. Tresku omyjeme, vložíme ji do plechu, který vysteleme pečícím papírem. Zasypeme cibulí a česnekem nakrájené na měsíčky. Přidáme brabory a vše osolíme, opepříme, posypeme nasekanou petrželkou a pokapeme citronem.

Pečeme asi 30 minut při 180°C

Malinové muffiny

25. července 2013 v 11:00 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

250 g hladké špaldové mouky
2 ČL prášku do pečiva
30 g kakaa
1/2 ČL jedlé sody
100 g bílé + 130 g mléčné čokolády, nasekané
3 vejce
200 g zakysané smetany
85 g přírodního krupicového cukru
85 g másla, rozpuštěného
350 g rozmražených malin, slitých

Troubu předehřejte na 200 °C. Smíchejte 250 g hladké špaldové mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 30 g kakaa, ½ lžičky jedlé sody a 100 g bílé + 130 g mléčné čokolády, nasekané. Zvlášť prošlehejte 3 vejce s 200 g zakysané smetany, 85 g přírodního krupicového cukru a 85 g másla, rozpuštěného.

Suchou směs lehce zamíchejte do mokré, vmíchejte 350 g rozmražených malin, slitých, nebo cca 300 g čerstvých, mírně pomačkaných vidličkou. Lžící naplňte formičky.

Pečte asi 20 minut, až muffiny vyběhnou. Nechte 15 minut stát ve formě. Pak je vyjměte. Snězte nejlépe zatepla.

Recept převzatý z www.apetitonline.cz

Tagliatelle s marinovanými vepřovými plátky a fazolkami

25. července 2013 v 10:53 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

300g vepřové pečeně v celku
150g zelených fazolek (předvařených)
8 středně velkých žampionů
1 cibule
olej
1/2 šálku sojové omáčky
1 ČL sladné papriky
1 ČL dijonské hořtice
1/2 ČL kari
sůl
pepř
balení tagliatelli

Maso nakrájíme na tenké plátky (asi 4 mm silné). V misce si smícháme asi tak 1/2 šálku oleje, sojovou omáčku, papriku, hořtici, kari a trochu pepře. Vše důkladně promícháme a do směsi naložíme maso na minimálně 30 minut.

Mezi tím oloupeme cibuli a žampiony a nakrájíme na měsíčky.

Na oleji osmažíme plátky masa, jen chvíli, abychom je nevysušili. Přendáme do misky a na výpek vhodíme cibuli, žampiony, fazolky a opekáme - podle chuti můžeme přisolit nabo připepřit. Vedle na plotně si přivedeme k varu vodu a uvaříme těstoviny dle návodu.

Těstoviny slijeme a vsypeme do pánve s fazolkovou směsí, přidáme plátky masa, vše důkladně promícháme, prohřejeme a můžeme podávat.

Jahůdkové koláčky

25. července 2013 v 10:31 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

150g listového těsta
1 balíček vanilkového pudinu
350ml mléka
5 PL cukru
jahody na ozdobu (cca 300g)
želatina

Těsto vyválíme na placku, ze které pomocí šálku, nebo dezertního talířku vykrájíme kolečka o průměru asi 10cm. Dáme je na plech vyložný pečícím papírem, prostředky propícháme vidličkou a pečeme do zezlátnutí.

Puding uvaříme podle návodu na obalu, ale použijeme jen 350ml mléka, aby jsme ho měli hustší a přidáme více cukru. Necháme vychladnout.
Mezitím očistíme jahody a nakrájíme je na tenké plátky.

Vychladlý puding naplníme do zdobícího sáčku a nastříkáme ho na placičky z listového těsta. Na pudinkovou vrstvu potom poklademe nakrájené jahody. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a pomocí štětečku s ní pomažeme jahody na koláčku.

Losos na másle

25. července 2013 v 10:22 | peeli |  RYBY, MOŘSKÉ PLODY
2 porce čerstvého lososa
2 citrony
100g másla
sůl
pepř
uvařené brambory k podávání

Lososa omyjeme, vysušíme a pokapeme citronovou šťávou. Na pánvi si rozpustíme máslo a vložíme rybu, opekáme z každě strany asi 1 minutu, tak aby se nám losos nepropekl až do středu.

Před podávání ještě posolíme a popepříme čerstvě mletým pepřem, můžeme ještě pokapat citronovou šťávou.


Okurková limonáda

25. července 2013 v 10:15 | peeli |  NÁPOJE

2 velké okurky
šťáva z jednoho citronu
3 PL třtinového cukru
sodovka
kostky ledu k podávání

Okurku odšťavníme v odšťavnovači, nebo pokud nemáme, tak ji oloupeme, nastrouháme najemno a přes plátýnko co nejvíc "vyždímáme". Podle chuti přidáme citronovou šťávu a cukr, dobře promícháme.

Podáváme ve sklenicích s ledem v poměru 1:1 se sodovkou.

Vajíčková smaženka

25. července 2013 v 10:10 | peeli |  SNÍDANĚ
3 krajíce staršího chleba
3 plátky anglické slaniny
150 g tvrdého sýra
2 vajíčka
sůl
pepř
olej na smažení

Sýr nastrouháme najemno, slaninu i cibulku pokrájíme nadrobno. Vajíčka rozšleháme a spojíme s ostatními surovinami. Podle chuti osolíme a opepříme. Pokud bude směs příliš řídká, přidáme ještě nastrouhaný sýr, v opačném případě vejce.

Pomocí vidličky naneseme na chleba z jedné strany a opekáme na rozpáleném oleji nejprve stranou s vaječnou směsí a nakonec i suchou stranou, aby smaženka hezky křupala.


Minipizzy

25. července 2013 v 10:01 | peeli |  OSTATNÍ
těsto:
1/2 kostky droždí
1/2 ČL cukru
500g polohrubé mouky
5 PL olivového oleje
1 ČL soli

rajčatový základ:
1 cibule
4 rajčata
2 stroužky česneku
sůl
pepř
ocet
sojová omáčka
olej

suroviny na obložení: slanina, cibule, strouhaný sýr (podle chuti)

Z droždí, cukru a trochy teplé vody uděláme kvásek. Mouku smícháme s olejem a solí, přidáme kvásek, dobře promícháme a necháme asi tak hodinu a půl kynout.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji nacháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme pokrájená rajčata a prolisovaný. Necháme alespoň půl hodiny dusit a dochutíme solí, pepřem, sojovkou i octem.

Z vykynutého těsta vyválíme placku, ze které pomocí dezertního talířku vykrájíme malé kolečka. Na každou placičku rozdělíme část rajčatové směsy a rovnoměrně rozprostřeme. Přidáme další suroviny na ozdobení pizzy.

Pečeme v horkovzdušné troubě na 180°C přibližně 20 minut.



https://www.facebook.com/497peelirecepty