Květen 2013

Pečená zelenina

12. května 2013 v 17:52 | piškot |  SALÁTY, ZELENINA
2 mrkve
1 červená cibule
1 bílá cibule
200 g oloupaných žampionů
svazek petrželky
olivový olej
hrubozrná sůl
pepř

Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky, žampiony a cibule na měsíčky. Vše nasypeme do pekáčku, posypeme nasekanou petrželkou, přidáme sůl a opepříme. Zakapeme olivovým olejem a vše dobře promícháme.
Pečeme asi 45 minut na 190°C.



Vepřové medailonky s bílým chřestem

12. května 2013 v 17:47 | piškot |  MASO VEPŘOVÉ
500g vepřové kýty nakrájené na malé řízečky
2 rajčata
3 plátky čedaru
svazek bílého chřestu
250ml smetana na vaření
50g másla
olej
sůl
černý pepř
bílý pepř
muškátový oříšek
cukr

Chřest oloupeme, odřízneme dřevnaté konce a vaříme ve sladké vodě asi 8 minut. Pak scedíme a propláchneme studenou vodou.
Maso zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji zprudka opečeme a vyskládáme na plech. Na každý kousek masa dáme plátek rajčete a kousek čedaru. Dáme do trouby a pečeme asi 25 minut na 180°C.
Na výpek z masa přídáme máslo a necháme rozpustit, pak nalijeme smetanu a ochutíme solí, bílým pepřem a muškátovým oříškem. Necháme zredukovat a těsně před podávání vložíme uvařený chřest a necháme ho prohřát.
Podáváme se šťouchanými brambory.


Tortilla s mletým masem a fazolemi

12. května 2013 v 17:38 | peeli |  MASO MLETÉ
500g mletého masa
300g rajčatového pyré
400g konzerva fazolí
1/2 červené cibule
olej
2 lžičky mleté papriky (pálivé)
2 lžičky římského kmínu
4 lžíce BBQ omáčky Jack Daniels
2 lžíce chilli omáčky
sůl
pepř
svazek hladkolisté petrželky


k podávání:
tortilly
ledový salát
avokádo
zakysaná smetana
čedar

Na oleji opečem nadrobno nasekanou cibuli, přidáme kmín a papriku a chvíli osmahnem. Vložíme maso a opékáme ho dokud nezhnědne, pak zalijeme rajčatovým pyré a necháme dusit dokud není maso měkké. Přidáme fazole a BBQ a chilli omáčku a ještě chvíli povaříme. Nakonec nasypeme naskanou petrželku a podle chuti osolíme a opepříme.

Tortilly rozpečeme chvilku v troubě, poklademe na ně ledový salát, proužky avokáda pokapané citronem, masovou směs, proužky čedaru a nakonec zakysanou smetanu.


Inspirováno časopisem Apetit 5/2013

Omeleta se sýrem

12. května 2013 v 17:29 | peeli |  SNÍDANĚ
2 vejce
2 plátky šunky
1/2 cibule nakrájená na tenké plátky
50 g tvrdého sýra (ementál, čedar)
hladkolistá petrželka
sůl
pepř

Šunku nakrájíme na proužky a spolu s cibulí opečeme na másle. Po chvíli vlijeme rozšlehaná vajíčka, posolíme a opepříme. Stěrkou odhrnujeme vajíčka od okrajů pánve a necháme ještě tekutou směs dostat se na dno. Posypeme nastrouhaným sýrem, nasekanou petželkou, přikryjeme pokličkou a dopekáme dokud se sýr nerozpustí. Přendáme na talíř a přehneme.


Hříbkové rizoto

7. května 2013 v 10:29 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE
50g másla
300g rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli)
1 menší cibule
1 dl bílého vína
zeleninový vývar
50g sušených hříbků
4 PL strouhaného parmezánu
hrst nasekané petželky na posypání
sůl
bílý pepř

Houby namočíme na 30 minut do vody a necháme důkladně okapat. Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na másle. Přisypeme rýži, obalíme máslem a podlijeme vínem. Přidáme houby, podlijeme vývarem a pomalu dusíme dokud rýže nezměkne. Nakonec přimícháme trošku másla, nasypeme parmezán a dochutíme solí a pepřem.
Před podáváním posypeme petřželkou.


Šafránové rizoto

7. května 2013 v 10:16 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE
300g rýže na rizoto (např. Arborio)
50g másla
1 ČL šafránových pestíků
5 dgk anglické slaniny
1 cibule
1 dl bílého vína
hovězí vývar
50g parmazánu
sůl

Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na másle, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a přisypeme rýži. Necháme chvilinku opéct a podlijeme bílým vínem. Do rýže dáme šafrán a promícháme, rizoto by se mělo zabarvit dožluta. Přiléváme vývar a dusíme, dokud neni rýže hotová, nakonec vmícháme ještě trochu másla, nasypeme parmezán a dopchutíme solí.


Sekaná se slaninovou krustou

5. května 2013 v 11:33 | peeli |  MASO MLETÉ
500g mletého masa
1 cibule
2 prolisované stroužky česneku
svazek zelené petrželky
15 dkg anglické slaniny na plátky
1 hrst sušených hub
2 PL strouhaného čerstvého zázvoru
3 PL sojové omáčky
1 vejce
2 hrsti strouhanky
sůl
pepř
kmín

Houby namočíme na 30 minut do vody a necháme okapat. Mleté maso smícháme s nadrobno pokrájenou cibulí, česnekem, petrželkou. Přidáme houby, vejce a strouhanku a důkladně promícháme. Dochutíme zázvorem, sojovkou, solí a pepřem. Maso dáme asi na 20 minut do ledničky, aby ztuhlo. Pak vytvarujeme váleček, obložíme ho plátky slaniny a posypeme kmínem. Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut na 190°C.


Lívance

5. května 2013 v 11:27 | pee |  DEZERTY, MOUČNÍKY
700ml mléka
2 vejce
30g droždí
40g cukru
400g polohrubé mouky
špetka soli
olej

Z droždí, lžíce cukru, trocha mouky a trochou vlažného mléka uděláme kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, vejce, zbytek vlažného mléka , cukr a špetku soli. Důkladně promícháme a necháme asi půl hodinky kynout. Pak rozehřejeme pánev s troškou oleje a pomocí neběračky tvoříme malé placičky. Opekáme po obou stranách dozlatova.

Podáváme se skořicovým cukrem, nebo marmeládou a zaysanou smetanou.


Míchaná vajíčka

5. května 2013 v 11:22 | peeli |  SNÍDANĚ
1 cibule
4 stroužky nakládaného česneku
6 plátků šunky
5 dkg tvrdého sýra (ementál)
4 vejce
máslo
sůl
pepř

topinky k podávání

Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibulku a česnek. V misce rozšleháme vajíčka a až nám cibulka zesklovatí přidáme na proužky nakrájenou šunku, chvíli opečeme a odstavíme z plotýnky. Po chvíli vlijeme vejce a na mírném ohni zahříváme a neustále mícháme. Až vejce trošku zhoustnou přidáme na kostičky nakrájený sýr, dochutíme solí a papřem a po chvíli podáváme.



https://www.facebook.com/497peelirecepty