Leden 2013

Vepřová kýta se žampiony a rozmarýnem

20. ledna 2013 v 14:55 | peeli |  MASO VEPŘOVÉ

800 g vepřové kýty
250 g malých žampionů
2 střední cibule
4 stroužky česneku

MARINÁDA:
2 PL sojové omáčky
šťáva z jedné limety
1 PL strouhaného zázvoru
1 ČL harissa
špetka šafránu
1 PL hnědého cukru
sůl
pepř
200 ml olej
2 snítky rozmarýnu

Všechny suroviny na marinádu důkladně promícháme a vložíme do ní maso. Necháme marinovat 10 - 12 hodin v ledničce. Žampiony oloupeme a nakrájíme na měsíčky, stejně tak cibuly. Česnek nakrájíme na tenké plátky. Do pečícíh pytlíku vložíme maso, přihodíme česnek, cibuli a žampiony a zalijeme marinádou. Opatrně promícháme a vložíme do pekáče. Pečeme 90 minut na 175 stupňů - posledních 15 minut pytlík rozřízneme, aby se nám udělala krustička na mase.
Podáváme například s rýží.

Vývar s celestýnskými nudlemi

19. ledna 2013 v 21:54 | peeli |  POLÉVKY

250g vepřového žebra
kůže z bůčku
2 mrkve
1/2 malého celeru
1 petřel
pár listů kapusty
1 cibule
3 stroužky česneku
svazek hladkolisté petrželky
bobkový list
celý pepř
nové koření
sůl

CELESTÝNSKÉ NUDLE:
1 vejce
60g polohrubé mouky
špetka prášku do pečiva
8 PL mléka
špetka soli

Zeleninu (kromě zelené petrželky) očistíme, nakrájíme na velké kusy a dáme do hrnce spolu s masem a kůží. Zalijeme vodou, přidáme koření a přivedeme k varu. Pak ztlumíme a necháme polévku pomalu táhnout asi 3 hodiny. Po 3 hodinách scedíme. Maso obereme z kostí, nakrájme na kousky a vrátíme do vývaru. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na malé kostičky a dáme také do vývaru.
Přísady na nudle vymícháme metličkou do hladka a vlijeme na pánev s trochou oleje. Smažíme jako palačinku, pak vyndáme a nakrájíme na tenké proužky.

Celestýnské nudle vložíme do talíře, zalijeme polévkou a posypeme nasekanou zelenou petrželkou.

Bramborák z trouby

19. ledna 2013 v 21:25 | peeli |  BRAMBORY

800 g brambor
1 malá cuketa
400 g uzeného masa
1 cibule
5 stroužků česneku
2 vejce
5 PL hladké mouky
drcený kmín
3 hrsti majoránky (prolisované)
sůl
pepř
sádlo

Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme k nim nastrouhanou cuketu a prolisovaný česnek. Na sádle opečeme najemno nakrájenou cibuli a uzené na kostky. Opekáme a pak přisypeme k bramborám, přidáme vejce, mouku a koření. Vše důkladně promícháme a dáme do pekáčku (můžeme vyložit pečícím papírem).Pečeme 20 minut na 200 stupňů, pak troubu stlumíme na 170 a dopékáme ještě 30 minut.

Salát z černé ředkve

19. ledna 2013 v 17:45 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

1 černá ředkev
1 velké jablko
1 menší červenou cibuli
hnědý cukr
ocet
olivový olej
sůl
pepř

Ředkev oloupeme a nastrouháme najemno přidáme jablko, které také oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibilu nakrájíme na jemno a smícháme s ostatním. Posypeme cukrem, zakápneme olejem a přidáme ocet. Nakonec vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Mrkvový salát

19. ledna 2013 v 17:41 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA
6 mrkví
3 větší jablka
citronová šťáva
cukr

Jablka oloupeme a nastrouháme nahruba, přídáme nastrouhanou mrkev, posypeme cukrem a pokapeme citronovou šťávou. Vše dobře promícháme a necháme chvíli odležet.


Kuřecí špízy se zeleninou

17. ledna 2013 v 20:38 | peeli |  MASO KUŘECÍ A KRŮTÍ
450g kuřecího masa (prsa)
1 malá cuketa
1 veká červená cibule
8 malých žampionů
hrst cherry rajčátek
žlutá paprika

MARINÁDA:
olej
sušený zázvor
sušený česnek
sojová omáčka
mletá paprika
sůl
pepř
timyán

Zeleninu omyjeme, oloupeme žampiony a spolu s masem nakrájíme na kostky a napícháme na špejle. Přísady na marinádu smícháme a mašlovačkou naneseme na špízy. Pečeme na 170 stupňů asi 20 minut, pak špízy obrátíme na druhou stranu, pomažeme zbytkem marinády a pečeme ještě zhruba 15 minut.


Zelené fazolky

17. ledna 2013 v 20:33 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA
300g zelených fazolek (nejlépe čerstvé, ale mohou být i mražené
100g anglické slaniny
2 stroužky česneku
olej
sůl
pepř

Fazolky očistíme a důkladně omyjeme. Slaninu nakrájíme na proužky a česnek nadrobno. Na oleji orestujeme slaninu a česnek a přidáme fazolky. Restujeme asi 10 minut, aby zůstali chrumkavé. Dochutíme solí a pepřem.


Pečené batáty s rozmarýnem

13. ledna 2013 v 11:05 | peeli |  BRAMBORY
3 středně velké sladké brambory, důkladně omyté kartáčem
5 plátků anglické slaniny
2 lžíce tmavého přírodního cukru
3 lžíce másla, pokojové teploty
2 malé cibulky, jemně nakrájené
1 lžička nasekaného rozmarýnu
1 velké vejce
2 lžíce smetany ke šlehání
50 g strouhaného sýra typu ementál
hrubá sůl a čerstvě drcený pepř

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory na plechu vyloženém pečicím papírem pečte asi 45 minut. Vpichem nože zjistěte, jestli jsou měkké. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout.
Pekáč vyložte alobalem a postavte do něj mřížku. Na ni položte plátky slaniny a posypte je cukrem. Pečte 12 až 15 minut, až bude slanina vypečená a zkaramelizovaná. Nechte ji vychladnout a nahrubo ji nakrájejte.
Na pánvičce rozpusťte lžíci másla, přisypte cibulku a nechte ji zesklovatět. Přidejte většinu rozmarýnu a smažte ještě minutu; odstavte.
Jakmile brambory vychladnou, podélně je překrojte a opatrně vydlabejte; nechte malý okraj, aby vznikly mističky. Dřeň rozmixujte se zbylým máslem, cibulkou, trochou rozmarýnu, vajíčkem, smetanou a většinou sýra, osolte a opepřete. Směsí naplňte sáček.
Sáčkem se zdobítkem naplňte brambory a na plechu je asi dvacet minut zapékejte. Ozdobte zbylým sýrem, rozmarýnem a slaninou.

Recept z Apetitonline.cz


https://www.facebook.com/497peelirecepty