Listopad 2012

Plecko s hlívou ústřišnou

18. listopadu 2012 v 20:08 | peeli |  MASO VEPŘOVÉ
400 g vepřového plecka
250 g hlívy ústřičné
1 větší cibule
vývar
sůl
pepř
hladká mouka
olej

Maso nakrájíme na kostky a osmahneme na oleji. Když se maso zatáhne, vyndáme ho a na výpek přidáme najemno nakrájenou cibuli a na proužky natrhanou hlívu. Chvíli restujeme a až cibulka zhnědne, zalijeme vývarem a přidámě maso. Dusíme dokud není maso měkké a nakonec zahustíme omáčku moukou a dochutíme solí a pepřem.


Hlíva ústřičná na bílém víně

18. listopadu 2012 v 17:22 | peeli |  HOUBY
200g hlívy ústřičné
2 dcl bílého vína
1 kelímek smetany na vaření
Máslo
sůl
pepř

Hlívu natrháme na nudličky a orestujeme na másle. Zalijeme bílým vínem a necháme ho zcela vyvařit. Pak přidáme smetanu a chvíli povaříme dokud omáčka nezhoustne. Při vlévání smetany dáváme pozor, aby se nám nesrazila!

Můžeme podávát s masem a těstovinami.


Banánový dort

18. listopadu 2012 v 17:13 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY
230 g másla + na vytření forem
300 g polohrubé mouky + na vysypání forem
1½ lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
½ lžičky soli
6 velkých zralých banánů
4 lžíce kysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu
420 g pískového cukru
4 velká vejce

500 g mascarpone
300 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru

100 g pískového cukru
100 ml smetany ke šlehání

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dvě rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Zvlášť smíchejte tři rozmačkané banány, kysanou smetanu a extrakt.
Šlehačem utřete 180 g másla s 370 g cukru (cukr zašlehávejte postupně). Jakmile se po dvou až třech minutách šlehání vytvoří lehká světlá máslová pěna, přidejte vajíčka - postupně, po jednom. Při snížených otáčkách vmíchejte mouku a ještě dvě minuty šlehejte. Nakonec stěrkou vpracujte banánovou směs.
Rozdělte do forem a pečte dozlatova; trvá to třicet až třicet pět minut. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak dorty vyklopte na mřížku a dopřejte jim čas na úplné zchladnutí.
Zbývající banány oloupejte a podélně rozpulte. Zbytek cukru nasypte do pánve a zahřívejte na silném plameni. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek másla a karamel rozmíchejte. Položte do něj banány a na středním plameni je po obou stranách krátce opečte, aby zhnědly.
Všechny ingredience na krém šlehejte jednu až dvě minuty šlehačem. V jiné pánvi nasucho rozpusťte cukr na karamelovou polevu a odstavte. Za stálého míchání opatrně přilijte smetanu a rozmíchejte dohladka. Hotovou polevu vychlaďte v ledové lázni; často ji přitom promíchávejte.
První korpus položte na servírovací talíř a pokryjte ho částí opečených banánů. Přikryjte druhým korpusem, celý dort potřete krémem, ozdobte zbylými banány a pokapejte karamelovou polevou.


Recept ze serveru apetitonline.cz
Pekla jsem pouze čtvrtinovou verzi, ale dort byl výborný.


https://www.facebook.com/497peelirecepty