Říjen 2012

Jablka v těstíčku

21. října 2012 v 16:10 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

1/8 l mléka
3 PL polohrubé mouky
1 vejce
1 ČL cukru
skořice
2 velká jablka

Jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na kolečka. Do mléka vsypeme mouku, cukr, skořici a přidáme vejce. Vše promícháme a ve vzniklém těstíčku obalujeme jablka, která pak smažíme v oleji do zlatova.

Podávat můžeme s vanilkovým pudinkem nebo jen posypané cukrem.

Lasagne

21. října 2012 v 16:07 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE

9 plátku lasagne
2 PL másla
2 PL hladké mouky
1 hrnek mléka
500 g mletého masa
4 velká rajčata
1 velká cibule
3 stroužky česneku
3 PL sojové omáčky
2 ČL mleté papriky
sůl
pepř
100 g parmezánu
olej

Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na troše oleje, přidáme mleté maso a orestujeme. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme do pánve k masu spolu s prolisovaným česnekem. Směs osolíme, opepříme, přidáme papriku a sojovou omáčku.

Vedel v kastrůlku si připravíme z másla a mouky jíšku, kterou zalijeme mlékem a uděláme bešamelouvou omáčku.

Plátky lasagní vložíme na minutu do vroucí vody a vyložíme spodek formy. Na těstovny dáme masovou směs, zalijeme bešamelem a pokladema další vrstvou lasagní. Takto opakujeme dokup máme masovou směs. Na poslední patro užplátky lasagní nedáváme, jen posypeme strouhaným parmezámen.

Pečeme v troubě na 170°C asi 20 minut.

Studená polévka s avokádem a kokosem

20. října 2012 v 18:54 | peeli |  POLÉVKY

1 rajče
1/4 salátové okurky
1 stroužek česneku
2 avokáda
600 ml kuřecího vývaru
200 ml kokosového mléka
šťáva ze 2 citronů
sůl pepř
12 krevet
máslo
sůl
pepř

Rajčata spaříme, oloupeme, vyjmeme semena a dužinu pokrájíme na kostičky. Okurku oloupeme a také nakrájíme.

Avokádo oloupeme a nakrájíme na kostky, přidáme prolisovaný česnek a promixujeme s vývarem, kokosovým mlékem a citronovou šťávou. Dochutíme solí a pepřem.

Krevety napícháme na špejli, posolíme, popepříme a pokapame citronovou šťávou. Opekáme na másle a v průběhu ještě zakápneme citronem.

Polévku najileme do talíře, nasypeme trochu krájených rajčat a okurky a přidáme špejli s krevetami.

Kuřecí špíz se zázvorem a citronem

20. října 2012 v 18:47 | peeli |  MASO KUŘECÍ A KRŮTÍ

4 prsní kuřecí řízky
1/2 hrnku oleje
2 PL sojové omáčky
šťáva z jednoho citron
2 4L mletéo zázvoru
2 stroužky česneku

Maso nakrájíme na proužky a naložíme na 30 minut do marinády smíchané z oleje, sojové omáčky, citronové šťávy, zázvoru a prolisovaného česneku. Pak maso napichujeme na špejle a vložíme do pekáčku.

Pečeme 25 minut při teploě 170°C. Podáváme s rýží.

Rajčatový salát s avokádem

20. října 2012 v 18:44 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

4 veká rajčata
1 avokádo
1/2 červené cibule
koriandrová nať
šťáva z 1/2 limetky
30ml zeleninového vývaru
4 PL olivového oleje
1 ČL medu
sůl
pepř

Rajčata a avokádo nakrájíme na malé kostičky a jemně smícháme v misce. Na zálivku si nasekáme najemno cibuli, koriandr a smícháme s limetkovou šťávou, vývarem, olejem a medem. Dochutíme solí a pepřem

Rajčata a avokádo smícháme se zálivkou a podáváme.

Placky s bramborovou směsí

20. října 2012 v 18:39 BRAMBORY

1,5 hrnku hladké mouky
2 PL rozpuštěného másla
3 středně velké
1/4 ČL kurkumy
šťáva z 1/2 citronu
koriandrová nať
sůl
vlažná voda

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vystydnout a nastrouháme najemno. Přidáme kurkumu, trochu soli, nasekanou koriandrovou nať a promícháme. Z mouky, másla, soli a trocha vody vytvoříme vláčné těsto.

Těsto rozválíme na 3 placky o průměru cca 15cm. Na placku položíme kouli z bramborové hmoty a těsto kolem ní zavineme. Pak jemně rozválíme válečkem na placku vysokou asi 1,5 cm a smažíme na sucho na pánvi do zlatova.

Recept je inspirován indickými plackami Aloo paratha.

Pečená červená řepa

7. října 2012 v 20:41 | peeli |  SALÁTY, ZELENINA

červená řepa
česnek
sůl
pepř
olivový olej

Řepu oloupeme, omyjeme a dáme na alobal. Lehce posolíme, popepříme, přidáme 3 stroužky česneku, zakápneme olivovým olejem a důkladně zabalíme. Dáme do rozpálené trouby a pečeme 2 hodiny na 180°C.


Vepřové plecko s cibulí a mrkví

7. října 2012 v 20:38 | piškot |  MASO VEPŘOVÉ

700 g vepřového plecka
1 mrkev
2 větší cibule
harissa
olej
sůl
pepř
sojová omáčka
špek
česnek (4 - 5 stroužků)

Maso prošpikujeme špekem, mrkví a česnekem. Z oleje, sojové omáčky, harissy, soli a papře uděláme marinádu. Do pečící pytlíku dáme na měsíčky pokrájenou cibuly, zbytek mrkve a česneku, přidáme maso a přelijeme marinádou. Zavřeme, pytlík jemně propícháme špejlí a dáme péct na 180°C cca na 90 minut.

Můžeme podávat s bramborovými plackami a pečenou červenou řepou.

Rebarborový koláč

4. října 2012 v 18:15 | peeli |  DEZERTY, MOUČNÍKY

3 hrnky polohrubé mouky
1,5 hrnku cukru
1/2 hery
2 vejce
2 žloutky
1 prášek do pečiva
mléka
2 tvarohy
rebarbora

Mouku, cukr a rozpuštěnou heru promícháme a vytvoříme žmolenku. 1 hrnek si dáme stranou na posypání a do zbytku přídáme vejce, prášek do pečiva a trochu mléka, aby nám vzniklo jednotné těsto. Tvaroh smícháme se žloutky a trochou cukru. Na vymazaný a vysypaný plech dáme těsto, na něj pomažeme tvaroh a přidáme rebarboru. Navrch posypeme žmolenkou a pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě na 160°C.

Místo rebarbory můžeme použít i jiné ovoce.

Pečená vepřová plec

1. října 2012 v 14:41 | peeli |  MASO VEPŘOVÉ

1 kg vepřového plecka
4 stroužky česneku
1/2 PL mleté papriky
50 ml oleje
1 citron
sůl

Vepřovou plec omyjeme a osušíme. Pomažeme marinádou smíchanou z utřeného česneku, papriky, oleje, soli a citronové šťávy. Necháme marinovat 12-24 hodin v ledničce.
Troubu roztopíme na 150°C. Do pekáčku vložíme maso. Zbylou marinádou smícháme se 150 ml vody a vlijeme také do pekáčku. Přiklopíme a pečeme 5 hodin, pak odklopíme, zvýšíme teplotu na 180°C a pečeme další hodinu. Po upečení necháme maso ještě 20 minut odpočívat.

Původní recept je z časopisu Albert, kde s masem pečou i brambory.


https://www.facebook.com/497peelirecepty