Září 2012

Vepřové s houbovou omáčkou

30. září 2012 v 18:27 | peeli |  MASO VEPŘOVÉ

700 g vepřová kýta
2 velké cibule
5 stroužků česneku
2 velké hrsti hub
hladká mouka
sádlo
sůl
pepř¨
kmín
voda nebo vývar

Na sádle osmahneme maso do zlatova a vyjmeme ho z hrnce. Do výpeku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět až zhnědnout. Zaprášíme moukou a osmahneme, přidáme houby a podlijeme vodou nebo vývarem. Jakmile voda začne vařit přidáme maso a kmín a vaříme dokud maso nezměkne a omáčka nezkoustne. Na konci dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží.

Bramborové placky z kaše

29. září 2012 v 15:16 | peeli |  BRAMBORY

400 g brambor
mléko
máslo
2 vejce
polohrubá mouka
sůl
olej.

Brambory uvaříme ve slané vodě do měkka, vmícháme máslo a ohřáté mléko a pomocí šťouchadla, nebo mixéru uděláme hladkou kaši. Do té přídáme vejce a mouku, tak, abychom získali pevnější hmotu, ze které tvarujeme placičky a smažíme na oleji dozlatova.
Do placiček můžeme přidat i na kostičky nakrájenou šunku, sýr, nebo bylinky.

Treska na cibuli s rajčaty

29. září 2012 v 15:04 | peeli |  RYBY, MOŘSKÉ PLODY

500 g mořské tresky
1 velká cibule
2 rajčata
sůl
pepř
mletá paprika
kmín
oregáno
olivový olej

Cibuly nakrájíme na slabé půlkolečka a vložíme i do pekáčku. Na cibuly položíme plátky ryby, posypeme kořením a navrch položíme plátky rajčat. Zakapeme livovým olejem a pečeme asi tak 40 minut na 160°C.

Podáváme například s pečenou paprikou a placičkami z bramborové kaše.

Karbanátky se sýrem

29. září 2012 v 14:28 | peeli |  MASO MLETÉ

500 g mletého masa
200 g strouhaného tvrdého sýra
5 dkg vepřové šunky (na kostičky)
1 menší cibule
1 jarní cibulka
petrželka
2 PL sojové omáčky
sladká paprika
pepř sůl

Cibulky nakrájíme na jemno, smícháme se sýrem a masem, přidáme ostatní suroviny, dochutíme. Ze vzniklé hmoty tvoříme malé placičky, které pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 30 minut na 180°C, poslední 3 minutky necháme zapéct pod grilem, utvoří se nám hezká krustička.

Zeleninový salát se ztraceným vejcem

29. září 2012 v 12:05 SALÁTY, ZELENINA

2 - 3 rajčata
1/2 okurky
1/2 ledového salátu
1/2 plechovky sterilované kukuřice
hrstička sušených rajčat
vejce
ocet
žampiony
máslo
250 g kuřecí prsa
sůl
pepř
pálivá paprika
kari
olej

ZÁLIVKA:
1 ČL hrubozrnná hořčice
1 ČL dijonské hořtice
šťáva z jednoho citronu
3 ČL medu

Zeleninu nakrájíme na kostičky a vše promícháme v misce. Kuřecí mao nakrájíme na kousky, ochutíme solí, pepřem, mletou paprikou a kari. Osmažíme na oleji dozlatova. Na druhé pánvičce si na másle opražíme žampiony, lehce posolíme a popepříme.
Žampiony i maso smícháme se zeleninou a připravíme zálivku. Med rozehřejeme, přidáme hořčici, zakápneme citronovou šťávou a důkladně promícháme, aby se všechny složky spojily.
Připravíme sázené vejce: Přiveďte k varuvodu a vmíchejte do ní lžíci octa. Jedno vejce roz­klepněte do hrnku. Promíchejte vroucí octovou vodu a do víru uprostřed nechte sklouznout vejce - díky tomu se také ,zatočí' a bude mít hezký tvar. Povařte dvě tři minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjměte děrovanou naběračkou. Zopakujte se zbylými vejci. (Je lepší vařit je postupně, protože snáze uhlídáte, aby neztratila tvar.)

Na talíř naneseme zeleninu s masem, zakapeme zálivkou a navrch položíme vejce, které ještě posolíme a popepříme. Podáváme s pečivem.


Zapečené těstoviny

29. září 2012 v 9:33 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE
1 balení těstovin (např. vřetýnka, penne)
200 g slaniny
200 g hříbků
mléko
máslo hladká mouka
sůl
oříšek másla
300 g tvrdého sýra (např.čedar)

Těstovin, uvaříme v osolené vodě. Z mouky, másla a mléka uděláme řídčí bešamel, dochutíme ho solí a pepřem.
Do zapékací mísy nasypeme vrstvu těstovin, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a houby, které jsme předtím osmažili na troše másla. Zasypeme vrstvou těstovin, polijeme bešamelem a navrch posypeme nastrouhaným sýrem.
Dáme zapéct do trouby.


Houbové rizoto

29. září 2012 v 9:21 | peeli |  TĚSTOVINY, RÝŽE
4 porce rýže (např. Arborio)
1 velká cibule
1,5 l vývaru
2 hrsti hříbků (mohou být mražené i sušené namočené ve vodě)
sůl
pepř
parmezán
máslo
vepřová kýta (2 plátky)
olej


Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme narozpuštěném másle. Přidáme rýži a necháme ji obalit máslem, po chvíli zalijeme částí vývaru a přidáme houby. Jakmile se vývar odpaří přilijeme další a dusíme dokud není rýže hotová. Dochutíme solí a pepřem.
Vedle v kastrůlku si připravíme na oleji na kostičky nakrájenou kýtu, kterou jsme osolili a opepřili. Když je maso hotové přidáme k rýži.
Před podávání vmícháme do rizota nastrouhaný parmezán.


Quadrucci z farmářských trhů

28. září 2012 v 23:46 | peeli |  SUROVINY
Quadrucci z farmářských trhů na pražské náplavce - plněné např. hříbky, nebo mozzarellou s rajčaty.
V balení 2 porce, zkoušela sem jen posypané parmazánem, nebo s bazalkovým pestem a obojí vynikající....


Bramboráčky se šunkou

28. září 2012 v 23:16 BRAMBORY

500 g brambor
70 g hladké mouky
1 vejce
2 stroužky česneku
sůl
pepř
majoránka
mléko

cibule

Brambory nastrouhme na jemno, vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme prolisovaný česnek, mouku, vejce, sůl, pepř, majoránku a dolijeme mléko, abychom získali řídší těsto.
Smažíme v rozpáleném oleji dokřupava.

Při podáváni posypeme smaženou cibulkou.


Gyoza

28. září 2012 v 22:54 | peeli |  PŘEDKRMY, CHUŤOVKY

Japonské knedlíčky plněné masem

180 ml studené vody
200 g hladké mouky

Na náplň:
250 g mletého vepřového masa
1 menší cibule
2 ČL strouhaného zázvoru
2 stroužky česneku
1/2 hlávky zelí
2 ČL sojové omáčky
střik saké
sůl
pepř

Mouku s vodou smícháme a utvoříme těsto, necháme 5 minut odležet. Z těsta vypracujeme kolečka o průměru 10 cm (na okrajích by mělo být těsto tenčí než uprostřed) a necháme je opět odležet.
Na náplň nejprve naktájíme na drobno zelí, které nasolíme, aby pustilo vodu a necháme odležet. Pak přidáme k masu a vmícháme všechny ostatní suroviny. Dochutíme solí a pepřem.
Kolečka z těsta naplníme masovou směsí a utvoříme "měšce". Naplněné taštičky naklademe na teplý (ne horký!) olej a restujeme, až nám spodní strana taštiček pěkně zhnědne. Pak podlijeme taštičky vodou téměř do poloviny výšky gyoz, pánev přikryjeme pokličkou a dusíme, až se nám voda téměř vypaří.
Hotovou gyozu podáváme se sojovou omáčkou.


https://www.facebook.com/497peelirecepty